Denník N

Naozaj vezmú Ukrajinci Slovákom prácu? Veľké firmy si ľudí musia vážiť, v malých hrozí zamestnávanie načierno

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič
  • Niektorí Slováci už za vlnou utečencov z Ukrajiny vidia aj hrozbu straty práce.
  • Firmy reagujú, že na takéto obavy nie je dôvod, lebo cenný je pre ne každý jeden zamestnanec.
  • Ukrajinci sú vzhľadom na potrebu zaškolenia i zabezpečenia ubytovania pre firmy v konečnom dôsledku ešte drahší ako domáci ľudia.
  • Vyplácanie nižších miezd pre cudzincov zakazuje Zákonník práce.
  • Neseriózne firmy však môžu Ukrajincom ponúkať prácu načierno.

Ešte v januári tohto roku na Slovensku pracovalo 19-tisíc Ukrajincov, z toho 13-tisíc mužov. Od vypuknutia vojny už dostalo u nás vyše 57-tisíc utečencov z Ukrajiny dočasné útočisko. Mnohí z nich si už hľadajú na Slovensku prácu.

Po počiatočnej vlne veľkej solidarity s vojnovými utečencami už niektorí Slováci začínajú rozprávať, že naše firmy ich z práce vyhodia a radšej za menšie mzdy zamestnajú Ukrajincov.

Zástupca domácich zamestnávateľov, ako aj šéfovia viacerých firiem, ktoré už s ukrajinskými pracovníkmi majú skúsenosti, s tým nesúhlasia. Pre Denník E hovoria, že takéto niečo nielenže nedovoľujú slovenské zákony, ale by tým firmy vzhľadom na nedostatok zamestnancov išli iba samy proti sebe.

„Slováci sa rozhodne nemusia obávať, že ich nahradia Ukrajinci. Obava je úplne zbytočná a neracionálna a skôr to môžeme považovať len za provokáciu, ktorou sa iba zbytočne vzbudzujú vášne voči ľuďom, ktorí utekajú pred vojnou. Sústreďujme sa radšej na to, ako pomôcť zároveň utečencom i našej ekonomike, a nepodložene nerozoberajme, ako nás môžu ohroziť,“ hovorí viceprezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení Rastislav Machunka.

Konfederácia odborových zväzov pripúšťa, že príchod tisícov utečencov z Ukrajiny môže na slovenskom trhu práce prehĺbiť problémy, no môže byť aj dobrou príležitosťou pre niektoré sektory.

„Napríklad pre tie, ktoré počas pandémie prišli o svojich zamestnancov, či už ide o gastroslužby alebo hotelierstvo, alebo aj pre tie sektory, ktoré dlhodobo nevedia obsadiť svoje voľné pracovné miesta,“ prezentuje stanovisko odborovej centrály jej hovorkyňa Martina Nemethová.

Riziko čiernej práce

Ukrajincom však hrozí, že im niektoré firmy budú vnucovať nízke platy alebo dokonca čiernu prácu. Doterajšie skúsenosti odborárov so zamestnávaním cudzincov potvrdzujú, že títo ľudia mávajú iné podmienky ako našinci. Neľahkú situáciu utečencov sa môžu niektorí zamestnávatelia pokúsiť zneužiť na čiernu prácu.

Národný inšpektorát práce nedokáže odhadnúť, aké veľké je toto riziko.

„Z dlhodobých štatistík inšpekcie práce však vyplýva, že Ukrajinci sú u nás jednou z najpočetnejších

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Firmy

Migrácia

Vojna na Ukrajine

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie