Denník N

Ako to číta Ivan Mikloš: Ako Putin oživil Stalina a ten ho teraz pochová

Petrohrad 29. marca. Foto - TASR/AP
Petrohrad 29. marca. Foto – TASR/AP

Prezident Estónska Alar Karis, ale aj niektorí ďalší politici tvrdia, že vojna proti Ukrajine je Putinova vojna, nie vojna ruského národa. Prieskumy verejnej mienky však, žiaľ, naznačujú niečo iné. Dá sa im však veriť?

Nárast popularity Putina od začiatku vojny o 3 až 7 percentuálnych bodov rovnako ako silno väčšinovú podporu „vojenskej operácie“ Ruska na Ukrajine vykazujú nielen prieskumy oficiálnej agentúry VCIOM, ale aj nezávislého sociologického centra Levada, ktoré je v nemilosti Kremľa a je zaradené medzi zahraničných agentov. Podľa oboch týchto agentúr sa podpora vojny pohybuje na úrovni od dvoch tretín (Levada, 64 %) do takmer troch štvrtín (VCIOM, 70 %) a proti vojne bolo 25 % podľa Levady a 21 % podľa agentúry VCIOM.

Zarážajúce, ale aj ruské pomery a silu kremeľskej propagandy vystihujúce je, že popularita Putina, ako aj podpora vojny sa počas prvých dvoch-troch týždňov vojny zvýšila napriek fiasku a stratám, ktoré utrpela ruská armáda.

Relevantnosť prieskumov je síce sporná, pretože

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ako to číta Ivan Mikloš

Bývalý minister financií Ivan Mikloš pre Denník E pravidelne komentuje svetovú ekonomickú debatu a jej dopady na Slovensko.

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Ekonomika, Komentáre

Teraz najčítanejšie