Denník N

Návod pre ministerstvo školstva: ako pomôcť ukrajinským deťom na Slovensku

Vyšné Nemecké. Foto N - Tomáš Benedikovič
Vyšné Nemecké. Foto N – Tomáš Benedikovič

Autor je analytik INESS

S vojnou za hranicami neprichádzajú len zlé správy, ale aj utekajúci ľudia. Drvivá väčšina z nich sú ukrajinské deti a ženy. To znamená, že na Slovensku pribudnú desaťtisíce detí, ktoré tu budú hľadať vzdelávanie od materských škôlok až po stredné školy.

Tieto deti sa nerozdelia rovnomerne po celom Slovensku, ale úplne prirodzene sa budú zdržiavať vo veľkých mestách, predovšetkým v Bratislave. To sú zároveň oblasti, kde je chronický nedostatok priestorovej a personálnej kapacity vzdelávacích inštitúcií najmä pre mladšie deti. Ako tento problém riešiť?

Existujú v zásade dva spôsoby. Prvým je, že úradníci na ministerstve školstva si zdvojnásobia dodávky kávy, naplnia si kalendár extra poradami a začnú riešiť logisticko-manažérske problémy vzniknutej situácie. Ak sme sa počas posledných dvoch rokov niečo naučili, tak to, že plánovanie z centra v dobrých časoch nefunguje a v zlých časoch nefunguje katastrofálne. Od dodávok ochranných pomôcok cez testovanie až po momentálnu situáciu na hraniciach štát vždy zachraňovala individuálna iniciatíva a samosprávy. Štát sa jednoducho nemôže hrať na Amazon, keď má papierový informačný systém.

Druhým spôsobom, ako môže ministerstvo riešiť súčasný problém, je maximalizovať schopnosti iniciatív zdola. Nato sú potrebné dva jednoduché kroky: po prvé, odstrániť prekážky, po druhé, nakúpiť výsledky. Rozmeňme si to na drobné.

Založiť dnes škôlku alebo školu je proces na roky, počas ktorého musíte preskakovať ohnivé kruhy regulácií a zároveň žonglovať s množstvom administratívy a byrokracie. A veľkosť tohto problému časom rastie na všetkých frontoch: od podrobných požiadaviek na vybavenie a usporiadanie či na prehnanú odbornú spôsobilosť cez nákladné personálne vybavenie a podiely rôznych detí až po rozsiahlu byrokraciu a dokumentáciu. Čo by sme teraz dali za to, keby sme tu mali inštitút paralelných autonómnych škôl alebo dokonca celého paralelného systému ako Eduvolúcia, ktoré by boli flexibilnejšie a nezaťažené všetkým vyššie opísaným.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Komentáre

Teraz najčítanejšie