Denník N

Minister Doležal: Hotely ponúkajú ubytovanie utečencom aj preto, lebo v nich vidia budúcich zamestnancov

Andrej Doležal. Foto N - Tomáš Benedikovič
Andrej Doležal. Foto N – Tomáš Benedikovič

Na vláde som musel niekoľkokrát zopakovať požiadavku na nahlásenie kapacít v školiacich strediskách, aby som získal pozornosť, že to so štátnym ubytovaním myslíme vážne, vraví minister dopravy Andrej Doležal.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Andrej Doležal (41) je minister dopravy a výstavby, nominant Sme rodina. V minulosti pracoval ako technický riaditeľ v Markíze aj RTVS. V rozhovore hovorí:

  • prečo štát na utečeneckú krízu nereagoval flexibilnejšie;
  • prečo je lepšie, ak utečencov z Ukrajiny ubytujeme v štátnych zariadeniach;
  • ako sme na tom s kapacitami ubytovania a ako sa dajú rozšíriť;
  • čo sa deje na obchvate Ružomberka.

Po niekoľkých týždňoch nám pohľad na vojnu a jej dosahy trochu skĺzava do štatistiky: toľko a toľko ľudí prekročilo hranice, toľko požiadalo o dočasné útočisko. No zostal vám z týchto týždňov v pamäti nejaký príbeh či konkrétny osud, na ktorý už len tak nezabudnete?

Pred pár dňami mal môj syn štyri roky. Práve v tom čase sa šírilo video, ako veľmi podobného chlapca z Ukrajiny prevážali sanitkou, oživovali, no na konci bol záber jeho mŕtveho tela prikrytého jeho vlastnou bundou. Vedľa bola plačúca matka. Doteraz mám z toho zimomriavky – keď si vojnu vizualizujete cez vlastné deti alebo vlastných blízkych a predstavujete si, aké by to bolo, keby sme sa ocitli v takejto situácii.

To je naozaj veľmi smutný obraz. Napadlo by vám pred mesiacom a pol, že časť svojho času budete ako minister tráviť otázkou ubytovania utečencov?

Jasné, že nenapadlo. Nikomu nenapadlo, do čoho sa 24. februára zobudíme. Mal som naplánovaný bežný biznis deň. Ráno o štvrtej či piatej som dostal správu od ministra obrany Jaroslava Naďa, ktorý nás ako vládu informoval, čo sa stalo. Odvtedy sa kompletne zmenila celá agenda. Čo neznamená, že nám nezostala aj tá, ktorú sme mali. Musíme pracovať o to viac.

Video: Už nestačí utečencov len ubytovať, treba s nimi pracovať,
vraví minister Doležal (autori: Martina Koník, Dušan Mikušovič)

Otázkou je aj to, prečo vám to nenapadlo. Do poslednej chvíle ste si mysleli, že vojna nebude – i keď nejaké správy, že hrozí, tu boli –, alebo ste nečakali, že manažment ubytovania utečencov skončí na vašom ministerstve?

Viem, že zasadala bezpečnostná rada, ktorá sa zaoberala prípravami na takýto scenár, ale týkalo sa to skôr zložiek rezortov obrany či vnútra. Doprava nebola témou pri takýchto zasadnutiach. Čiže nie, na našom ministerstve sme sa nezaoberali prípravou na vojnu, no riešili sme to veľmi živelne už prvé hodiny po invázii. Pamätám si ako dnes, keď sme v piatok 25. februára večer sedeli s kolegami z komunikačného nad tým, že sme si pod seba zobrali agendu ubytovania. Niežeby nám ju niekto pridelil, my sme si ju zobrali.

Ako to spadlo na vás?

Keď sa na vláde riešili úlohy, doprava utečencov pripadla nám, úplne logicky. A ubytovanie? Máme blízko k hotelom, ktorým treba pomáhať, lebo sú ešte traumatizované z covidu, a keďže som videl potenciál stimulu pre hotelové ubytovanie, povedal som si, okej, berieme si k sebe celú túto agendu. Ešte v ten večer

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Cestovný ruch

Diaľnice a cesty

Rozhovory

Sme rodina

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Vojna na Ukrajine

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie