Denník N

Eurofondové zákazky sa zrýchlia, kontrolovať ich bude iba ÚVO

Tunel Višňové, rozostavaný úsek diaľnice D1. Foto N - Tomáš Benedikovič
Tunel Višňové, rozostavaný úsek diaľnice D1. Foto N – Tomáš Benedikovič
  • Pri štátnych nákupoch platia od štvrtka nové pravidlá, ktoré ich zrýchlia. 
  • Eurofondové zákazky už nebudú kontrolovať ministerstvá ako riadiace orgány, iba Úrad pre verejné obstarávanie. Kontrolovať sa nebudú, ak budú tesne pred podpisom zmluvy.
  • Pre zákazky už platia vyššie limity, ani podávanie námietok už nebude také jednoduché.

Keď štát potrebuje postaviť diaľnicu alebo obec opraviť cestu, v normálnom čase nedokáže často ani len vybrať firmu. Od predkladania cenových ponúk po podpis zmluvy to u nás doteraz trvalo v priemere 200 a viac dní. Vlani sme spolu s Talianmi a Grékmi boli krajinami s najdlhšími tendrami v EÚ, predtým sme tento rebríček dokonca viedli.

Nové pravidlá pre verejné obstarávanie, ktoré platia od 31. marca, majú verejné nákupy zrýchliť. Do platnosti vstúpili zmeny, ktoré pripravili spoločne vicepremiér Štefan Holý (Sme rodina) a šéf ÚVO Miroslav Hlivák.

Ich neobvyklý štart ku koncu mesiaca súvisí s tým, že vláda sa v pláne obnovy zaviazala, že budú platiť do konca prvého štvrťroka.

Holý najprv na pripomienkovanie predložil návrh, ktorý síce verejné súťaže skracoval, ale za cenu vyššieho rizika svojvoľného konania obstarávateľov. Zľakli sa toho aj mnohé obce. Preto potom hľadal kompromis s Hlivákovým tímom. Po novom eurofondové zákazky už bude kontrolovať iba ÚVO, uvoľnia sa limity pre voľnejšie postupy, obmedzia sa námietky. Do akej miery budú tendre transparentné, ukážu najbližšie mesiace.

“Výrazne to pomôže verejným obstarávateľom, ale zároveň to môže výrazne zhoršiť pozíciu dodávateľov, ich možnosť brániť sa,” hovorí partner advokátskej kancelárie AGM partners Miroslav Cák.

Novela zákona o verejnom obstarávaní zaviedla aj

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Štefan Holý

Verejné obstarávanie

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie