Denník N

Putin je pripravený o mesiac nám vypnúť plyn. Jeho slabinou je solidarita EÚ a hrozba deštrukcie ťažobných polí

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

Ruský prezident Vladimir Putin svojím výnosom podmienil ďalšie dodávky zemného plynu pre zákazníkov z „nepriateľských štátov“, teda zo všetkých krajín EÚ vrátane Slovenska, platbami v rubľoch. Následne ruská centrálna banka vydala usmernenie, ako tieto platby majú prebiehať.

Ak európski zákazníci nové platobné podmienky odmietnu, Putin dodávky plynu zastaví. „Ak sa takéto platby nebudú realizovať, budeme to považovať za nesplnenie podmienok zo strany kupujúcich – so všetkými následkami. Nám nikto nič bezplatne nedáva a ani my sa nebudeme zaoberať charitou. To znamená, že existujúce kontrakty budú pozastavené,“ vyhlásil Putin.

Vysoké riziká platby v rubľoch 

Z usmernenia vyplýva, že európski odoberatelia plynu od Gazpromu si musia v komerčnej banke Gazprombank, cez ktorú už dnes realizujú platby v eurách, otvoriť osobitný účet v rubľoch.

Platba za plyn, ktorá doteraz prichádzala na eurový účet, sa na pokyn európskeho zákazníka konvertuje Gazprombankou na ruble na moskovskej devízovej burze a takto získané ruble sa uložia na nový rubľový účet európskej firmy. Až následne sa tieto ruble prevedú na účet dodávateľa plynu, teda Gazpromu. To znamená, že až vtedy dôjde k úhrade za dodanú komoditu.

Takýto postup je v rozpore so zmluvami, ktoré úhradu v rubľoch nepoznajú, len v eurách alebo amerických dolároch. A pre európskeho odberateľa vytvára obrovské platobné riziká, ktoré sú mimo jeho kontroly.

Doteraz bola platba splnená v momente, keď Gazprom dostal úhradu v eurách. No teraz by bola splnená až po tom, čo by úhrada prišla na rubľový účet Gazpromu, pričom na „ceste“ od eurového účtu by sa mala platba v eurách „motať“ pod kontrolou Gazprombanky (a teda Gazpromu, a teda Putina) po jej účtoch a moskovskej burze a bola by závislá od kurzu a podmienok, ktoré si opäť umelo stanoví Putin, keďže

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Vojna na Ukrajine

Ekonomika, Komentáre, Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie