Denník N

Sulík ohrozil jednotu EÚ v postupe proti Putinovi, za solidaritu je len „odtiaľ potiaľ”

Exminister hospodárstva a predseda opozičnej SaS Richard Sulík vyzýva prezidentku, aby sa zaoberala spaľovacími autami. Foto N - Vladimír Šimíček
Exminister hospodárstva a predseda opozičnej SaS Richard Sulík vyzýva prezidentku, aby sa zaoberala spaľovacími autami. Foto N – Vladimír Šimíček

Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) v nedeľu vyvolal rozruch vyhlásením, že Slovensko by malo za dodávky plynu platiť v rubľoch, ak to bude podmienka Ruska. Povedal to v televíznej diskusii RTVS. 

Richard Sulík sa stal prvým európskym ministrom, ktorý narušil jednotný postoj EÚ k ultimátu Vladimira Putina. Ten ešte minulý týždeň vo štvrtok podpísal dekrét, že ak zahraniční odberatelia nebudú platiť za ruský zemný plyn v rubľoch, dodávky budú pozastavené.

Predstavitelia EÚ doteraz na Putinovo ultimátum reagovali odmietavo. Väčšina kontraktov podľa nich stanovuje, že menou, v ktorej sa za plyn platí, sú eurá alebo doláre a jednostrannú zmenu podmienok nebudú akceptovať.

Aj slovenský kontrakt stanovuje ako menu eurá, no podľa Sulíka by sa Slovensko malo k situácii postaviť „pragmaticky” a platiť v rubľoch, ak to bude požiadavkou Ruska.

Exminister financií Ivan Mikloš napísal, že Sulík tým zo seba urobil Putinovho „užitočného idiota”.

„Ochotou platiť za plyn rubľami sa podkladá Putinovi a naskakuje na jeho hru v situácii, keď ostatní partneri v EÚ takúto Putinovu hru jasne a jednoznačne odmietli. Jednota EÚ je tu pritom zásadná a jednou z Putinových priorít je túto jednotu rozbiť, v čom mu Sulík účinne pomáha,“ myslí si Mikloš.

Prečo je to problém? Ak by Slovensko jednotný postoj nedodržalo, bol by to vážny precedens v celej EÚ. Bruselskí analytici od začiatku konfliktu varujú, že je to presne to, o čo sa Vladimir Putin pokúsi – rozbiť jednotu Únie.

Ruské média o Sulíkových vyjadreniach ihneď informovali.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Vojna na Ukrajine

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie