Denník N

Prezidentka so svojím tímom odporúča väčší príspevok na bývanie pre chudobných, vláda stále nepovedala, čo s rastom cien

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič
  • Prezidentská kancelária radí vláde, aby chudobným domácnostiam kompenzovala rast životných nákladov príspevkom na bývanie.
  • Koaliční partneri avizujú, že riešenie predstavia tento týždeň. O príspevku na bývanie nehovoria.

Ak chce vláda adresne pomôcť ľuďom, ktorí najviac trpia pre rastúce životné náklady, môže to urobiť cez úpravu príspevku na bývanie. Štát by porovnal čisté príjmy domácností s nákladmi na bývanie a dorovnal by to tak, aby to nízkopríjmovým domácnostiam umožnilo dôstojné bývanie. Také riešenie odporúčajú aj poradkyňa prezidentky Jarmila Lajčáková a ekonóm z Kancelárie prezidenta SR Libor Melioris.

„Otázkou zostáva, prečo o takejto stratégii kompenzácie pre ľudí, ktorých sa zdražovanie dotkne najviac, otvorene a opakovane hovorí len prezidentka a nie koaliční partneri, ktorí si tento konkrétny záväzok dokonca napísali do svojho programového vyhlásenia,“ píšu v analýze, ktorú zverejnili v Sme.

V čase, keď sa inflácia šplhá k 10 % a podstatnú časť výdavkov nízkopríjmových domácností zhltnú zvýšené náklady na bývanie a potraviny, čelí vláda tlaku zo všetkých strán, aby to obyvateľom kompenzovala. Vládna koalícia pritom

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Dôchodky a dôchodkový vek

Inflácia

Milan Krajniak

Reality

Zuzana Čaputová

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie