Denník N

Isté hlavy štátov a firiem vám o klimatickej zmene klamali a prilievali olej do ohňa, oznámil generálny tajomník OSN

Oceliareň v nemeckom Salzgitteri. Ilustračné foto - TASR/AP
Oceliareň v nemeckom Salzgitteri. Ilustračné foto – TASR/AP
  • Kritickú hranicu oteplenia najviac o 1,5 stupňa Celzia ľudstvo takmer určite prekročí.
  • Pri momentálnej produkcii skleníkových plynov smerujeme k dvojnásobku pôvodného cieľa z Parížskej dohody.
  • Namiesto toho, aby emisie skleníkových plynov klesali, naďalej rastú.
  • Najväčším pokrok za posledných dvadsať rokov je drastické zníženie nákladov na výstavbu menších obnoviteľných zdrojov a výrobu batérií.
  • Ľudstvo musí zapracovať na technológii na zachytávanie uhlíka.

Posledných dvadsať rokov emisie skleníkových plynov rástli najrýchlejšie v histórii ľudstva napriek tomu, že sme po celý čas vedeli, k akej katastrofe to povedie.

Najnovšia správa OSN hovorí o tom, či sa dalo spraviť viac a aké nám ostávajú možnosti na zníženie emisií.

Generálny tajomník OSN António Guterres ju označil za „litániu porušených klimatických sľubov” a kapitolu hanby, ktorá nás nasmerovala „k svetu, v ktorom sa nedá žiť”.

Za vinníkov označil vlády a korporácie, ktoré produkujú najviac emisií. „Nielenže zatvárajú oči, ale aj prilievajú olej do ohňa. Dusia našu planétu v záujme svojich investícií do fosílnych palív, zatiaľ čo k dispozícii sú už lacné obnoviteľné zdroje, ktoré by mohli vytvoriť zelené pracovné miesta, poskytnúť energetickú bezpečnosť a väčšiu cenovú stabilitu,” povedal Guterres v jednom zo svojich najostrejších vystúpení o klimatickej zmene.

Nová správa je tretia zo série štyroch reportov, ktoré zverejňujú vedci OSN postupne. Prvý potvrdil, že za zmenu klímy môže človek a nedá sa odvrátiť. Druhá časť opísala dôsledky.

Prečo je to pre Slovensko dôležité? Reporty Medzivládneho panelu pre klimatickú zmenu (IPCC) sa stali dôležitým podkladom pri prijímaní opatrení v členských krajinách Európskej únie.

Na ich základe sa rozhoduje napríklad o tom, kedy sa prestanú predávať nové autá so spaľovacími motormi, ako sa do cien tovarov zahrnú náklady spojené s vypúšťaním uhlíka alebo ako bude fungovať systém predaja emisných kvót.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Klimatická kríza

Priemysel

Životné prostredie

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie