Denník N

Ako vlády tlmia zdražovanie: Orbán zmrazil ceny na pumpách, Scholz rozdáva jednorazové príspevky

Zdroj - Jumpstory
Zdroj – Jumpstory

Okolité krajiny už mesiace prispievajú ľuďom na drahšie energie a potraviny, slovenská koalícia zatiaľ len diskutuje.

Zmrazené ceny benzínu, znížená daň z pridanej hodnoty na potraviny alebo špeciálny hotovostný príspevok od štátu. To sú niektoré z opatrení, ktorými sa vlády v Európe snažia tlmiť dosah rastúcej inflácie na obyvateľov.

Slovenská vládna koalícia o tom, ako riešiť rastúce životné náklady, ešte stále iba diskutuje. Jediným opatrením, na ktorom sa zatiaľ politici zhodli, je posun výplaty časti 13. dôchodku na skorší termín.

Zrýchlený rast cien sa naštartoval ešte v minulom roku po náhlom oživení svetovej ekonomiky po pandémii. V poslednom čase ho ďalej poháňa ruská agresia na Ukrajine, ktorá prudko zvýšila ceny komodít. Rozpočty firiem a domácností zatiaľ drvia predovšetkým vysoké ceny energií, na ktoré už obyvateľstvu nejakým spôsobom prispievajú všetky susedné štáty.

Takmer všetky krajiny vo svete zažívajú infláciu, akú desaťročia nevideli, a stretávajú sa s podobnými problémami ako Slovensko. Predtým, ako vláda Eduarda Hegera zverejní svoj súbor opatrení, sme pre vás pripravili prehľad politík, ktoré zaviedli iné krajiny Európskej únie.

Poľsko: nižšia DPH a spotrebná daň

Vláda Mateusza Morawieckeho prijíma opatrenia proti zdražovaniu už od minulého roka, medzitým sa inflácia vyšplhala podľa odhadu centrálnej banky na 10,8 %. Poliaci postupne zrušili daň

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Inflácia

Reality

Ekonomika, Svet

Teraz najčítanejšie