Denník N

Na obnovu rodinného domu môžete dostať maximálne 19-tisíc eur. Štát spresnil podmienky na získanie dotácie (otázky a odpovede)

Foto N - Tomáš Grečko
Foto N – Tomáš Grečko
  • Počas najbližších štyroch rokov sa má obnoviť 30-tisíc domov.
  • Peniaze sa budú prideľovať na jeseň po vyhlásení výzvy na základe poradia pri podaní žiadosti.
  • Výška dotácie sa bude odvíjať od energetických úspor, najviac je 19-tisíc eur bez DPH.
  • Až 95 percent nákladov môžu získať viacdetné rodiny, samoživitelia a domácnosti, v ktorých býva zdravotne postihnutá osoba.
  • Neistota v súvislosti s budúcnosťou zemného plynu spôsobila, že z projektu možno na poslednú chvíľu vypadnú dotácie na plynové kotly, naopak, pribudne kúrenie peletami.

Štát po mesiacoch čakania konečne zverejnil podmienky, za akých budú môcť majitelia rodinných domov požiadať o dotáciu na ich obnovu. Získať ju môžu aj na rekonštrukcie, ktoré sa už začali alebo sa začnú v najbližšom čase, hoci to má isté obmedzenia a riziká.

Čo môže majiteľ rodinného domu získať, si ukážeme na príklade, ktorý bude asi najčastejší: majiteľ rodinného domu s plochou sto metrov štvorcových sa pustí do rekonštrukcie za celkovo 19-tisíc eur aj s DPH. Ak pritom preukáže úsporu energií aspoň tridsať percent a splní všetky náležitosti, môže požiadať, aby mu štát polovicu uhradil. V špecifických prípadoch, napríklad pri viacdetných rodinách, sa bude dať získať ešte viac.

Obnova 30-tisíc rodinných domov je druhý najväčší projekt v slovenskom Pláne obnovy a odolnosti. Vyčlenená je naň viac ako pol miliarda eur. „V mnohých obciach bude zreteľné, že v nich zasiahol plán obnovy. Priemerne bude zrekonštruovaných 10 domov v každej slovenskej obci,” vypočítal minister životného prostredia Ján Budaj (OĽaNO).

Vládu chce presvedčiť, aby projekt pokračoval aj po vyčerpaní balíka z plánu obnovy. Jeho predstava je, že by sa ročne rekonštruovalo od desať do pätnásťtisíc domov. Má to zabrániť zvýšeným nákladom na bývanie, za ktoré by sa takisto mali o niekoľko rokov platiť takzvané emisné kvóty.

V tomto článku prinášame prehľad toho, o čo je možné požiadať a čo na to musí žiadateľ spĺňať.

Dozviete sa v ňom odpovede na týchto osem základných otázok:

  1. Kde sú podrobné technické špecifikácie a formuláre?
  2. Aký dom je oprávnený?
  3. Čo treba doložiť k žiadosti?
  4. Kto sú sociálne znevýhodnené skupiny?
  5. Na čo všetko je možné požiadať o dotáciu?
  6. Aké sú výšky príspevku pre rôzne skupiny?
  7. Kde treba podať žiadosť a kedy?
  8. Ako budú peniaze vyplácané?

Na úvod stručné zhrnutie

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Ján Budaj

Klimatická kríza

Plán obnovy EÚ

Reality

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie