Denník N

Ako sa šéf Avastu stal najväčším filantropom v Česku

Ondřej Vlček s manželkou Kateřinou. Foto – archív O. Vlčka
Ondřej Vlček s manželkou Kateřinou. Foto – archív O. Vlčka

Generálny riaditeľ českého výrobcu antivírusového softvéru Avast Ondřej Vlček s manželkou Katarínou sa stali najväčšími filantropmi v Česku. Až 1,5 miliardy českých korún, teda 40 percent svojho majetku, vložili minulý rok do Nadácie rodiny Vlčkovcov, ktorá má pomáhať chorým deťom a ich rodinám.

Úspešný manažér do nadácie vložil desať miliónov akcií firmy, ktorú riadi od roku 2019. Avast ešte minulý rok oznámil fúziu s americkým gigantom NortonLifeLock.

Až 90 % prostriedkov od Vlčkovcov bude tvoriť nadačnú istinu, ktorá sa bude investovať na finančných trhoch. Výnosy z investícií sa budú používať na financovanie projektov.

Začali výstavbou detského lôžkového paliatívneho centra v drahej lokalite Cibulka v centre Prahy blízko motolskej nemocnice. V Česku je 13-tisíc detí, ktorým by takáto paliatívna liečba pomohla.

V rozhovore, do ktorého vstúpila aj Katarína Vlčková, sa ešte dozviete:

  • kam investuje nadácia, ktorá je založená na perpetuálnom móde,
  • o čom bola kauza predaja osobných dát od bezpečnostného softvéru Avast a ako firmu ovplyvnila,
  • ako zarába Avast, keď zákazníkom poskytuje 95 percent služieb zadarmo,
  • či na 13-tisíc detí stačia tri paliatívne zariadenia,
  • prečo ich centrum pre choré deti vzniká zo starej budovy v centre Prahy, keď by to vedeli postaviť na zelenej lúke za menšie peniaze.

Do nadácie ste dali 1,5 miliardy českých korún. Koľko z toho tvorí istinu?

My sme presnejšie vložili 10 miliónov akcií Avastu, ktoré mali v tej dobe hodnotu zhruba 150 korún za akciu, teraz je to trochu viac. Podiel medzi istinou a majetkom mal byť pôvodne dve tretiny a jedna tretina. Ale teraz sme to posunuli na 90 percent. Uvedomili sme si, že aj tá rezidencia Cibulka, ktorá mala byť pôvodne mimo istiny, bude v istine.

Kto bude spravovať tie financie?

Už od začiatku sme počítali s tým, že je to dôležitá súčasť. Do správnej rady sme si pozvali ľudí, ktorí sa tým živia. Napríklad Ladislav Sekerka je profesionálny investor. V dozornej rade máme Lubora Žalmana, bývalého šéfa Raiffeisen banky Českej republiky. Sú to veľmi skúsení finanční odborníci, ktorí majú na starosti investičnú stratégiu.

Predstava je, že istina sa podľa finančnej stratégie investuje na akciových trhoch. Takže je to kôš investičných produktov s rozumnou mierou rizika. Výnosy môžu dosahovať

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Filantropia

Firmy

Rozhovory

Ekonomika

Teraz najčítanejšie