Denník N

Krajniak avizuje pri rodičovskom bonuse kompromis, v koalícii sú k jeho dôchodkovej reforme stále výhrady

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič
  • Vláda s pripomienkami schválila návrh reformy prvého dôchodkového piliera, parlament má o nej rokovať na júnovej schôdzi spolu s dlhovou brzdou.
  • Súčasťou návrhu je dôchodkový automat aj možnosť ísť do penzie po 40 odpracovaných rokoch. Novopriznané dôchodky budú rásť pomalšie. 
  • Minister práce a sociálnych vecí Milan Krajniak trvá na tom, že súčasťou reformy má byť aj rodičovský bonus. Koaličným partnerom ustúpil akurát v tom, že nemá byť vo výške 5 %, ale 3 % a bude mať aj strop.

Hegerova vláda s pripomienkami schválila návrh Krajniakovej reformy prvého dôchodkového piliera. Minister práce ju predložil formou bežného zákona o sociálnom poistení, odobriť ho ešte musí parlament.

„Vláda schválila túto novelu po pripomienkach, že 5-percentný plánovaný odvod na rodičovský bonus bol znížený na 3 %, čiže 1,5 % na otca a 1,5 % na mamu, a bol stanovený strop, do akej výšky sa môže vyplácať,“ povedal Krajniak po rokovaní vlády. Strop je vo výške 1,2-násobku priemernej mesačnej mzdy, z ktorej sa bonus počíta.

Krajniak priznal, že

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Dôchodky a dôchodkový vek

Milan Krajniak

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie