Denník N

Graf dňa: Najviac potenciálnych strát z ruských aktivít hrozí francúzskym a talianskym bankám

Šéf amerického finančného gigantu JPMorgan Jamie Dimon pred dvomi dňami hovoril o tom, že banka môže pre ruskú inváziu na Ukrajinu stratiť miliardu dolárov.

Ukázal tým, ako veľmi môže konflikt uškodiť aj veľkej globálnej finančnej inštitúcii.

Európske banky majú v Rusku, na Ukrajine či v Bielorusku expozície dosahujúce celkovo zhruba 90 miliárd eur. Podľa Grafu dňa z údajov European Banking Autority (EBA), ktorý je jedným z regulátorov sektora v Európskej únii, sú však výrazne koncentrované iba v troch krajinách. Medzi nimi sú aj krajiny, z ktorých pochádzajú matky najväčších slovenských bánk.

Veľkosť expozícií ešte neznamená, že také budú aj budúce straty. Napadnutie Ukrajiny, ako aj aktuálne požiadavky Ruska, napríklad na platby v rubľoch za energie, však ukazujú, že na znenie akýchkoľvek zmlúv sa v tejto krajine nemožno spoliehať.

Podľa EBA zatiaľ z vojny nevyplývajú žiadne priame hrozby pre finančnú stabilitu európskych bánk, hoci neskôr to už nemusí platiť. Regulátor uisťuje, že banky majú dostatočné kapitálové aj likvidné vankúše, aby takéto šoky zvládli. Aj ziskovosť bánk sa už stabilizovala a je vyššia ako pred pandémiou. Na rozdiel od predchádzajúcich kríz banky netrpia veľkým nárastom zlyhaných úverov a ich podiel sa stále zmenšuje.

Chystajú sa na odchod

Viaceré banky, ktoré majú v Rusku svoje pobočky, už avizovali, že tam zvažujú ukončenie

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Banky a poisťovne

Graf dňa

Redaktori Denníka E v Grafe dňa vysvetľujú kontext najzaujímavejších dát dňa. Ako newsletter ho posielame každý pracovný deň podvečer.

Vojna na Ukrajine

Ekonomika, Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie