Denník N

Graf dňa: Vláda tento rok možno ušetrí výrazne viac, ako chce dať na kompenzáciu inflácie

Vládna koalícia konečne urobila prvé kroky k tomu, aby niektorým Slovákom kompenzovala rast životných nákladov. Suma, ktorú na to ministerstvo práce navrhuje vyčleniť, však zodpovedá len malej časti odhadovanej rozpočtovej úspory v tomto roku a zďaleka nenahradí očakávaný prepad spotreby domácností.

Graf dňa ukazuje, že predpovede tohtoročného deficitu verejných financií od Národnej banky SlovenskaRady pre rozpočtovú zodpovednosť sú o 0,5 až 0,7 % hrubého domáceho produktu nižšie ako cieľ schválený parlamentom. Znamená to, že vláda pravdepodobne ušetrí viac ako pol miliardy eur, a to aj napriek dodatočným výdavkom na utečencov z Ukrajiny, ktoré rozpočtová rada odhaduje na 301 miliónov. Tie by navyše z veľkej časti mala uhradiť Európska únia.

Lídri koaličných strán sa zhodujú na tom, že pomáhať treba najviac ohrozeným skupinám, a nie každému. Minister práce Milan Krajniak navrhuje

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Graf dňa

Redaktori Denníka E v Grafe dňa vysvetľujú kontext najzaujímavejších dát dňa. Ako newsletter ho posielame každý pracovný deň podvečer.

Inflácia

Rozpočet a dlh

Ekonomika

Teraz najčítanejšie