Denník N

V nerovnováhe na realitnom trhu nevieme dlho žiť, na cenách sa to prejaví, vraví Marek Ličák z NBS

Foto - NBS
Foto – NBS

Minulý týždeň Národná banka Slovenska (NBS) pripustila, že vysokú infláciu tu nebudeme mať tak krátko, ako si myslela ešte začiatkom roka pred ruskou agresiou na Ukrajine. So silno rastúcimi cenami budeme žiť dlhšie a budúci rok môžu ceny v porovnaní s týmto rokom stúpnuť až dvojciferne. Domácnosti budú vystavené významným šokom, ktoré ovplyvnia ich finančnú situáciu.

Šéf odboru finančnej stability v NBS Marek Ličák vysvetľuje, čo vysoká inflácia znamená pre jednotlivé domácnosti. Z testov, ktoré doteraz v centrálnej banke robili, vyplýva, že zatiaľ domácnosti desaťpercentnú infláciu zvládajú. To horšie nás však zrejme ešte čaká a vybrané skupiny ľudí budú potrebovať pomoc od štátu.

Ličák v rozhovore vysvetľuje:

  • že vysoký rast cien bude pre finančnú situáciu domácností ešte ťažší ako drahšie pôžičky, aj keď je možné, že ľudia budú čeliť obom šokom naraz,
  • či môžu byť ceny hypoték ešte niekedy také nízke ako doteraz a či nám vysoká zadlženosť neskomplikuje život v inflačných časoch,
  • že už tento rok prídu nové opatrenia upravujúce úverovanie ľudí so splátkami presahujúcimi dôchodkový vek,
  • ako vážne brať varovania o bubline na realitnom trhu a o dôvodoch, ktoré by mali na Slovensku rast cien nehnuteľností brzdiť.

Pandémia domácnostiam veľmi neublížila, no vstupujeme do čias vysokej inflácie. Čakajú nás zlé časy, na ktoré ste upozorňovali, keď sa ľudia príliš zadlžovali?

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Banky a poisťovne

Inflácia

Investovanie a úvery

Reality

Rozhovory

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie