Denník N

Čo s peniazmi v čase vysokej inflácie?

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Autor je ekonóm, Prognostický ústav SAV

Národná banka naznačila, že inflácia v tomto roku dosiahne osem percent a v budúcom roku môže v krajnom prípade dosiahnuť nepríjemných 14 percent. Z typického bankového vkladu by v takom prípade kumulatívne odhryzla 23 percent. To je naozaj veľa. Čo s tým môže bežný človek robiť?

Z čisto technického hľadiska poskytujú najlepšiu ochranu proti inflácii zlato, realitné investičné fondy (real investment trusts, REITs) a komodity. REITs investujú najmä do nehnuteľností určených na prenájom. Vo vyspelých krajinách musia REITs zo zákona investorom vyplatiť 90 percent príjmov z nájmu. V tom je ich hlavné čaro: nájmy sa zvyčajne indexujú o infláciu, a preto sa zachováva reálne zhodnotenie príjmu.

Podľa historických štatistík vyplácané výnosy z REITs v USA až na malé výnimky vždy prekonali infláciu. Ale ako povedal klasik: neexistuje obed zadarmo. Nepríjemnou stránkou REITs je vysoká premenlivosť ich cien a občasné hlboké pády.

Aby však nedošlo k nedorozumeniu: na Slovensku žiadne REITs nemáme. Naše takzvané realitné fondy nič neindexujú a nevyplácajú. Zato koncentrujú majetok v malom počte projektov, čo je veľmi rizikové.

Zlato na prvý pohľad vyzerá ako stopercentná protiinflačná poistka, na ktorej sa nedá prerobiť. Dnes stojí gram zlata rekordných 57 eur. Cena drahého kovu je však extrémne premenlivá. V roku 2012 stál gram zlata 43 eur, no v roku 2014 už len 30 eur. Investori museli čakať až do roku 2019, kým cena znovu stúpla na 43 eur. Ceny komodít ako ropa skáču ešte viac. Do zlata, REITs či komoditných fondov investujte len vtedy, ak máte veľa skúseností, peňazí a trpezlivosti. Na týchto produktoch môžete prerobiť aj omnoho viac ako na inflácii. REITs či komodity naozaj nie sú vhodné pre investičných laikov.

Do podielových fondov a ETF investuje však len malá časť slovenského obyvateľstva, vrátane vzdelaných ľudí. Aj tí, čo investujú, vo väčšine využívajú klasické konzervatívne a zmiešané fondy ponúkané ich bankami. Pre obrovskú väčšinu Slovákov sú finančné produkty nezrozumiteľné a neatraktívne. Aj títo ľudia však majú svoje investičné potreby. Čo im odporučiť?

Jedno zo základných

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Inflácia

Ekonomika, Komentáre

Teraz najčítanejšie