Denník N

Museli sme na veľké firmy tlačiť, nech po invázii odídu z Ruska, hovorí šéf americkej obchodnej komory na Ukrajine

Andy Hunder. Foto - AmCham Ukraine
Andy Hunder. Foto – AmCham Ukraine

Šéf Americkej obchodnej komory na Ukrajine Andy Hunder musel po vypuknutí vojny presviedčať veľké nadnárodné firmy, aby sa čo najrýchlejšie stiahli z Ruska a prispeli tak k tlaku na prezidenta Vladimira Putina, nech agresiu ukončí.

„Obyvatelia Ruska musia pochopiť, čo robí ich prezident, že zabíja nevinných civilistov,“ hovorí v rozhovore s Denníkom E. „A súčasne je to aj signál pre súkromné firmy, či chcú ďalej fungovať v krajine, ktorá sa stala medzinárodným vyvrheľom. Aj tu sme hovorili nahlas, pýtali sme sa v centrálach veľkých firiem, prečo v činnosti pokračujú.“

Ukrajinská ekonomika po invázii, ktorá trvá už siedmy týždeň, funguje približne spolovice, niekoľko dôležitých podnikov bolo vážne poškodených a je zrejmé, že na obnovu bude treba niečo podobné ako Marshallov plán pre povojnové Nemecko, hovorí Hunder.

Fabriky na západe krajiny zatiaľ výrobu nezastavili a vyvážajú, ale zablokované prístavy v Čiernom mori znemožňujú export poľnohospodárskych komodít. Súkromné podniky vo vojne pomáhajú, ako vedia, napríklad tabakové fabriky posielajú vojakom na front cigarety zadarmo a tí, čo vlastnia nákladné autá, rozvážajú humanitárnu pomoc, vysvetľuje Hunder.

Krajine sa po obsadení Krymu v roku 2014 podarilo znížiť svoju závislosť od ruských trhov. Snaha zvýšiť export do EÚ sa prejavila v lepšej kvalite výrobkov, hovorí Hunder, ktorý pôsobí v krajine od roku 1996 a najväčšiu americkú obchodnú komoru v Európe vedie už sedem rokov. V posledných 18 mesiacoch podľa neho konečne nastal pokrok aj v otázke korupcie, ktorou bola Ukrajina povestná.

Hunder – britský občan s ukrajinskými koreňmi – nepochybuje, že vojna sa skončí víťazstvom Ukrajiny.

„Veľa ľudí na Západe nečakalo, že ukrajinská armáda bude tak úspešne brániť hlavné mesto,“ hovorí. „Ukrajinci sa ukázali byť veľmi odvážni a budú bojovať až do úplného víťazstva. Stále to môže byť zdĺhavá vojna, ale Ukrajinci budú za svoju slobodu bojovať až do konca.“


Určite ste roky podrobne sledovali vývoj Vladimira Putina a jeho režimu. Kedy ste si povedali, že ten človek je skutočná hrozba?

Už od chvíle, keď povedal, že rozpad Sovietskeho zväzu bola najväčšia geopolitická katastrofa 20. storočia, bolo jasné, že má niečo za lubom. Prvé kroky sme mohli vidieť v roku 2014 pri Kryme, Donbase a Luhansku.

Vidíte, čo sa deje, ale popri tom si hovoríte: moment, veď v tej osobe musí byť aspoň kúsok človeka, nebude predsa bombardovať civilistov.

A odkedy vám bolo jasné, že bude vojna? 

Už týždne pred inváziou tu boli informácie od Američanov a 

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Rozhovory

Vojna na Ukrajine

Ekonomika, Svet

Teraz najčítanejšie