Denník N

Koalícia stále rieši rébus, kde vziať na pomoc ľuďom. Vyššie dane odmieta SaS

Minister práce Milan Krajniak pri prezentovaní návrhu pomoci. Foto – MPSVaR SR
Minister práce Milan Krajniak pri prezentovaní návrhu pomoci. Foto – MPSVaR SR
  • Minister práce Milan Krajniak tvrdí, že koalícia sa blíži k dohode o financovaní príspevkov, z ktorých sa majú kompenzovať vysoké ceny.
  • Podľa šéfa finančného výboru Mariána Viskupiča z SaS sa dohoda zatiaľ nerysuje.
  • SaS odmieta zvyšovanie akýchkoľvek daní. Ak sa nejaká daň zvýši, iná sa bude musieť znížiť.

Koalícia stále hľadá zdroje, z ktorých by financovala kompenzačné opatrenia pre skupiny ľudí, ktoré sú najviac ohrozené zdražovaním. Po pondelkovej koaličnej rade bol však minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) optimistický. Povedal, že koalícia sa v rokovaní o financovaní navrhovanej pomoci priblížila k dohode. Padli vraj aj návrhy na rozšírenie pomoci ďalším skupinám.

Krajniak minulý týždeň prezentoval adresnú pomoc pre tri základné skupiny, na ktorú štát potrebuje 133 miliónov eur:

  • Prvou skupinou sú rodiny v hmotnej núdzi. Pre ne ministerstvo vyčlenilo jednorazový príspevok 100 eur.
  • Druhou sú rodiny s deťmi, ktorým by sa mal zvýšiť prídavok na dieťa na 100 eur. Týkať by sa to malo detí do 19 rokov veku. Pracujúcemu rodičovi s nízkym príjmom chce zase ministerstvo mimoriadne zvýšiť daňový bonus na nezaopatrené deti na 100 eur. To však len v prípade, ak má príjem do 804 eur.
  • Treťou skupinou, ktorej má štát pomôcť, sú ľudia s nízkymi príjmami bez detí. Patria sem nezamestnaní v evidencii úradov práce, občania poberajúci príspevok na opatrovanie, osobní asistenti, ktorí sa starajú o ťažko zdravotne postihnutých, a osoby v dôchodkovom veku, ktorým nevznikol nárok na dôchodok. Tí by mali dostať takisto 100 eur.

Opatrenia by sa mohli financovať zo zvýšenia daní, a to napríklad aj dane z hazardných hier, alkoholu, tabaku. Po rokovaní vlády Krajniak pridal ďalší zdroj – väčšie zdanenie oligopolov a monopolov. Ako príklad spomenul Slovnaft. Ktorých iných veľkých firiem by sa týkali vyššie dane, Krajniak nespresnil.

Krajniak si myslí, že tým sa neporuší programové vyhlásenie vlády, ktoré neumožňuje zvyšovanie celkového daňového a odvodového zaťaženia.

„To neznamená, že nezdaníme viac nejaký monopol alebo Slovnaft, ktorý má 30 eur na barel (159 litrov ropy) zisk a výmenou za to neznížime napríklad daňové zaťaženie rodín s deťmi,“ povedal minister, podľa ktorého nejde o zvýšenie celkového daňového zaťaženia.

Zdanenie vysokých ziskov, ktoré v súčasnosti dosahujú niektoré energetické firmy, je podľa neho legitímny spôsob, ako získať peniaze na opatrenia. Podľa Krajniaka by to mala byť dokonca povinnosť štátu.

„Mne sa nezdá fér, že opakujeme iba mantru, že sa nesmú zvyšovať žiadne dane. Povedzme si, komu sa nesmú zvyšovať dane. My chceme

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Dane a odvody

Pomoc ekonomike

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie