Denník N

Remišová prvýkrát ukázala rozdelenie nových eurofondov. Tretina z 13 miliárd má ísť na ekológiu

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič
  • Viac ako štyri miliardy z eurofondov na ďalších sedem rokov má ísť na podporu zelenej ekonomiky, napríklad na energetickú obnovu budov.
  • Stovky miliónov eur sú určené na podporu vedy, výskumu a inovácií. Slušný balík bol na to vyčlenený aj v už končiacom programovom období, po kauze bývalého ministra Petra Plavčana však Brusel tieto eurofondy stopol. 
  • Partnerskú dohodu a dokument, ktorý ich detailne rozdelí, musí schváliť ešte Brusel. Až potom ich môže Slovensko začať čerpať.

Ministerka pre investície a regionálny rozvoj Veronika Remišová pred pár dňami ukázala, ako sa rozdelí ďalších 13 miliárd eurofondov, ktoré môžeme čerpať do roku 2030. Najviac peňazí by malo byť použitých na zelené investície, súvisí to aj s vojnou na Ukrajine. Naopak, na tradičnú slovenskú prioritu, budovanie ciest a diaľnic, pôjde menej zdrojov ako v minulosti.

Eurofondy sú určené na sedemročné obdobie 2021 až 2027 a môžu sa čerpať ešte tri roky po jeho skončení. Peniaze však môžeme použiť až po tom, keď nám Brusel schváli Partnerskú dohodu, čo bude zrejme až koncom roka.

„Fondy EÚ budeme

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Diaľnice a cesty

Európska únia

Veronika Remišová

Životné prostredie

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie