Denník N

Prieskum o znížení spotreby ruských palív: Čo hovoria Slováci na 120 km/h na diaľnici, nedeľný zákaz jazdy v mestách a šrotovné na chladničky

Foto N – Tomáš Grečko
Foto N – Tomáš Grečko
  • Príjmy z exportu ropy a zemného plynu umožňujú Vladimirovi Putinovi viesť vojnu na Ukrajine aj napriek sankciám.
  • Štáty EÚ pripravujú plány, ako sa úplne odstrihnúť od ruských energií, no potrvá to mesiace. Zníženie spotreby je, naopak, rýchle riešenie.
  • Najväčšie úspory v prípade ropy by sa dali dosiahnuť obmedzením jázd autom so spaľovacím motorom a obmedzením lietania.
  • V prípade plynu môžu domácnosti ušetriť najviac tým, že nastavia nižšiu teplotu na radiátoroch.

Obyvatelia Slovenska by z väčšej časti podporili zavedenie opatrení, ktoré by znamenali zníženie ich individuálnej spotreby ropy a zemného plynu. Vyplýva to z prieskumu Ako sa máte Slovensko?, ktorý iniciovala spoločnosť MNFORCE, komunikačná agentúra Seesame v spolupráci so Sociologickým ústavom SAV a Ústavom výskumu sociálnej komunikácie SAV. Prieskum urobili na reprezentatívnej vzorke tisíc respondentov.

Najväčšiu podporu získalo zavedenie šrotovného na výmenu starej neúspornej chladničky za novú. Za bolo 70 percent opýtaných.

Chladničky sú najväčším žrútom elektriny v domácnostiach. Tá sa však na Slovensku vyrába najmä z jadrového paliva. Aj za to platíme Rusku, no v porovnaní s tým, koľko peňazí posielame ročne za ropu a plyn, ide o maličkosť (desiatky verzus stovky miliónov eur).

Podporu nad 60 percent dostalo v prieskume aj

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Doprava

Vojna na Ukrajine

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie