Denník N

Štefan Kišš: Najväčšou hodnotou za peniaze v obrane je byť spoľahlivý spojenec

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Štefan Kišš je riaditeľom Útvaru hodnoty za peniaze (ÚHP) od jeho vzniku v júni 2016, ešte za čias ministra financií Petra Kažimíra. Momentálne je aj jedným zo štyroch kandidátov na šéfa Najvyššieho kontrolného úradu. „Prípadné zvolenie považujem za prirodzené pokračovanie mojej kariéry,” hovorí.

Kišš tvrdí, že kontrolný úrad sa za sedem rokov pod vedením Karola Mitríka dosť posunul, chváli ho najmä za kontrolu elektronického zdravotníctva a diaľničného mýta. Úrad by mal podľa neho robiť radšej menej kontrol, ktoré však majú väčší dosah a väčšiu hodnotu za peniaze. „Treba formulovať veľmi konkrétne odporúčania, prideliť za ne zodpovednosť a vracať sa k nim, ak sa nenaplnia.”

Kišš dnes spolu so svojím tímom hodnoty za peniaze kontroluje základné nastavenie investícií nad milión eur. Vlani na jeseň analyzovali aj návrh ministra obrany Jaroslava Naďa na nákup vojenských stanov. Naď vo verejných debatách opakuje, že stany nenakúpili, lebo Útvar hodnoty za peniaze sa ich opakovane pýtal, či je to naozaj hodnota za peniaze. Kišš hovorí, že viackrát sa pýtajú len vtedy, keď prvýkrát nedostanú odpoveď. „Mrzí ma, že to celé trvalo dlhšie, ako malo.”

Viete, koľko má Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) zamestnancov? 

Približne tristo.

Sedí to. Prečo ste sa rozhodli odísť z ministerstva financií? Už vás to tam až tak nebaví a hľadáte nové výzvy?

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Doprava

Hodnota za peniaze

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie