Denník N

Medzi zopár víťazmi veľkého zdražovania surovín sú aj piliari. Stavebné drevo im zarobilo ako nikdy

Piliarska prevádzka. Foto N - Tomáš Hrivňák
Piliarska prevádzka. Foto N – Tomáš Hrivňák
  • Najväčšia píla v krajine zarobila vlani dvojnásobne viac ako kedykoľvek doteraz. K rekordným ziskom sa prepracovali aj viaceré iné píly.
  • Pílami produkované stavebné drevo totiž vyskočilo s cenami ešte prudšie ako surové drevo a energie.
  • Jeden z najvyšších profitov v histórii si pripísali aj štátne Lesy SR, a to aj napriek tomu, že ťažili menej dreva a výrazne zdvihli aj platy svojich zamestnancov.
  • Naopak, papierne nákupmi drahšieho dreva trpia. Ceny papiera až tak vysoko totiž nevyskočili.

Nebývalý rast cien energií i mnohých základných surovín, ktorý sa rozbehol už vlani na jeseň a teraz ho ešte viac nafukuje vojna na Ukrajine, trápi takmer všetky firmy.

No košické oceliarne amerického U.S.Steel sa vlani prepracovali aj tak k rekordnému zisku a bratislavská rafinéria Slovnaft teraz dosahuje niekoľkonásobne vyššie výrobné marže, ako to bolo donedávna. Obom pilierom domáceho priemyslu ceny ich finálnej produkcie ocele a motorových palív totiž rastú ešte dynamickejšie ako ceny vstupných energií, železnej rudy i ropy.

Na obdobnej vlne sa ale vezú aj mnohé slovenské píly vyrábajúce stavebné rezivo a ďalšie stavebné dielce z dreva. Ich finálne produkty takisto s cenami vyskočili ešte výraznejšie ako spracúvané surové drevo.

Domáce píly, ktoré boli dlho v stratách, vlani odrazu zarobili. A tie, čo bývali v pluse už skôr, si teraz pripísali rekordné zisky.

Najväčšia píla v krajine – liptovskohrádocký Rettenmeier Tatra Timber v rukách nemeckej skupiny Cordes – vlani svoj zisk medziročne viac ako

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Firmy

Priemysel

Vojna na Ukrajine

Ekonomika

Teraz najčítanejšie