Denník N

Sulík otvára citlivú tému ťažby uránu. Súčasnú situáciu s jadrovým palivom by to však neriešilo

Protest proti ťažbe uránu na Slovensku pred deviatimi rokmi. Foto - TASR
Protest proti ťažbe uránu na Slovensku pred deviatimi rokmi. Foto – TASR
  • Urán z Ruska zatiaľ nie je na zozname embargovaných surovín EÚ, USA ani Veľkej Británie, no diskutuje sa aj o tejto surovine.
  • Stopnúť export uránu by mohlo jednostranne aj Rusko. Spolu so spriateleným Kazachstanom produkujú takmer polovicu svetových dodávok.
  • Cena uránu stúpa na svetových trhoch už od začiatku roka, keď sa zhoršila bezpečnostná situácia v Kazachstane.
  • Pracovná skupina na ministerstve hospodárstva skúma možnosti ťažiť urán na Slovensku pri Košiciach a pri Spišskej Novej Vsi.

Ministerstvo hospodárstva opäť hovorí o možnosti, že by sa na východe Slovenska ťažil urán. Tamojšie ložiská obsahujú zásoby uránovej rudy, ktoré by slovenským reaktorom stačili dohromady na minimálne sedemdesiat rokov.

Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) o tejto možnosti prvýkrát hovoril pred mesiacom, keď sa neformálne stretol s novinármi k situácii v slovenskej energetike. Medzičasom už zriadil pracovnú komisiu, ktorá má ťažbu uránu preskúmať.

Do úvahy prichádzajú dve ložiská – väčšie pri Košiciach a menšie pri Spišskej Novej Vsi. Obe podľa analýz obsahujú rudu s koncentráciou uránu, ktorá už je vhodná na ťažbu (0,3 percenta).

Tamojší obyvatelia spoločne s ochranármi v minulosti presadili zmenu zákonov, ktorou akékoľvek úvahy o ťažbe umlčali.

Podľa dnešnej legislatívy sa na dobývanie rádioaktívnych nerastov vyžaduje súhlas obyvateľov dotknutých obcí v referendách. Nič nenasvedčuje tomu, že by obyvatelia z okolia Košíc a Spišskej Novej Vsi svoj odmietavý postoj k ťažbe uránu zmenili.

Ministerstvo hospodárstva však môže argumentovať tým, že vojna na Ukrajine a energetická kríza sú mimoriadnou situáciou. A tá si vyžaduje mimoriadne opatrenia.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie