Denník N

Čo sa stane alebo skôr nestane v ruskej vojne proti Ukrajine do 9. mája

Ukrajinský vojak kráča popri zničenom ruskom tanku. FOTO TASR/AP
Ukrajinský vojak kráča popri zničenom ruskom tanku. FOTO TASR/AP

Vo vojne Ruska proti Ukrajine zohralo a ešte zohrá kľúčovú úlohu mesto Sloviansk. Ide o vyše stotisícové mesto v tej časti Donbasu, ktorá doteraz bola a stále je pod kontrolou Kyjiva. Na jar 2014 Sloviansk obsadili ruské a separatistické vojská, 5. júla 2014 však boli ukrajinským vojskom vytlačení a Sloviansk bol oslobodený.

O pár dní neskôr vypustila ruská propaganda vymyslený príbeh o tom, ako ukrajinskí vojaci ukrižovali na Leninovom námestí v Sloviansku trojročného ruského chlapca. Lživý príbeh vymyslel a publikoval ako prvý na sociálnych sieťach Alexander Dugin, rýchlo sa ho ujali a začali šíriť všetky vládne médiá. Príbeh v Rusku rýchlo zľudovel – napriek tomu, že aj ruskí nezávislí novinári potvrdili, že ide o podvrh, dokonca taký primitívny, že jeho autori si ani nevšimli, že Leninovo námestie v Sloviansku neexistuje.

O tomto príbehu, ako aj o tom, akú úlohu zohral v súčasnej ruskej agresii voči Ukrajine, píše v článku s podtitulom „Ako lži prinášajú vojnu“ Timothy Snyder. Záverečný odsek jeho článku znie

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ako to číta Ivan Mikloš

Bývalý minister financií Ivan Mikloš pre Denník E pravidelne komentuje svetovú ekonomickú debatu a jej dopady na Slovensko.

Vojna na Ukrajine

Ekonomika, Komentáre, Svet

Teraz najčítanejšie