Denník N

SaS váha, či bude na spoločnej palube s koaličnými stranami pri schvaľovaní pomoci ľuďom

Foto – TASR
Foto – TASR
  • Traja koaliční partneri sa dohodli na pomoci, SaS s podporou návrhu váha.
  • Pomoc bude na rozdiel od predošlej verzie oveľa vyššia, v niektorých prípadoch nebude jednorazová, ale trvalá.
  • Napokon nemá byť adresná – iba pre chudobnejších, ale plošná.
  • Zvýšiť by sa mali napríklad prídavky na deti a daňový bonus.
  • Opatrenia by sa mali financovať aj z vyššieho odvodu pre regulované podniky, napríklad v energetike a telekomunikáciách.

Väčšina koalície sa už dohodla na pomoci ľuďom, ktorých zasiahli vysoké ceny. Premiér Eduard Heger oznámil, že podrobnosti zverejnia na tlačovej besede vo štvrtok. Dohodu potvrdil poslanec Juraj Šeliga (Za ľudí) s tým, že strany ešte musia nejaké veci doladiť.

V utorok pred koaličnou radou minister financií Igor Matovič (OĽaNO) povedal, že SaS má poslednú šancu „dostať sa na palubu“ tých politických strán, ktoré chcú ľuďom pomôcť.

Dnes však ešte nie je isté, či sa vo štvrtok pred novinárov okrem strán OĽaNO, Sme rodina a Za ľudí postaví aj predseda SaS Richard Sulík.

Predseda finančného výboru z SaS Marián Viskupič, ktorý bol na rokovaniach, povedal, že o stanovisku a ďalších návrhoch z rokovania koaličnej rady bude strana rokovať dnes.

Nie je preto ani jasné, ako sa strana zachová pri schvaľovaní potrebných zmien v zákonoch, či ich bude vetovať, keďže na ich presadenie v parlamente treba podporu všetkých koaličných partnerov.

„Nestojí to na SaS,“ komentovala postoj SaS ministerka spravodlivosti Mária Kolíková, ktorá však na rokovaní koalície nebola.

V čom je problém

Jedným z problémov je vyššie zdanenie monopolov, ktoré SaS naďalej odmieta. Strana však má výhrady aj k forme pomoci, ktorá už nie je zameraná iba na chudobných. „Je plošná, drahá a málo účinná,“ povedal Viskupič.

Pomáhať podľa neho treba najzraniteľnejším a nie

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Dane a odvody

Pomoc ekonomike

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie