Denník N

Šéfka Hegerových poradcov Kohútiková o inflácii: Nebude to bezbolestné

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Jedna vec je pomoc od vlády, ale ľudia musia na vysokú infláciu reagovať aj zmenami v správaní, hovorí Elena Kohútiková.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Od začiatku apríla je Elena Kohútiková predsedníčkou zboru poradcov premiéra Eduarda Hegera. Je aj členkou Strategickej rady pre implementáciu Plánu obnovy a odolnosti.

Bývalá viceguvernérka Národnej banky Slovenska v rozhovore hovorí o vplyvoch inflácie, ale aj:

  • o tom, ako dlho zvažovala, či prijme Hegerovu ponuku,
  • o reformách, na ktorých spolupracuje,
  • o tom, prečo chce, aby jej vnučky študovali na Slovensku,
  • a o tom, ako zmenila pre vyššie ceny svoje správanie a prečo znížila teplotu v dome.

Na Slovensku je po dlhom čase dvojciferný rast cien, ktorý ohrozuje viaceré domácnosti. Vláda pomoc pripravuje. Nekoná pomaly?

Nie sú to jednoduché rozhodnutia ani z dôvodu situácie so štátnym rozpočtom. Treba zvážiť, komu treba pomôcť a akým spôsobom. Nedovolila by som si hodnotiť, či koná pomaly, či nie. Aj keď máte rozhodovať o domácich financiách, dlho zvažujete, čo urobíte a kde sú vaše priority. Očakávam, že rozhodnutie príde dostatočne skoro, teda v najbližšom období. Asi nebudú všetci spokojní, ale verím, že sa pomôže minimálne tým najslabším.

Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) predstavil návrh – sto eur rodinám s nízkymi príjmami či s deťmi. Pomoc by mala stáť vyše 130 miliónov eur. Je to dobrý model?

Nedovolila by som si hodnotiť, ktorý z modelov je najlepší. Na stole je plno riešení, analytici dávajú riešenia aj politici dávajú riešenia. Vláda musí rozhodnúť, ktoré pre ňu rieši situáciu aspoň čiastočne a na ktoré má zdroje. Ak v tejto otázke hovorím svoj názor, tak ho hovorím pánovi premiérovi, nie som nezávislá analytička. Vždy treba vychádzať z toho, čo je možné a čo je nutné.

Na pomoc by išlo 133 miliónov, to nie je taká vysoká suma.

Nie je to vysoká

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Inflácia

Koronavírus

    Plán obnovy EÚ

    Rozhovory

    V redakcii

    • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
    • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
    • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
    • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

    Vojna na Ukrajine

    Ekonomika, Slovensko

    Teraz najčítanejšie