Denník N

Tri koaličné strany chcú pre všetky rodiny vyšší prídavok a bonus na dieťa. SaS hovorí, že pomoc je drahá a neúčinná

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič
  • Tri vládne strany sa dohodli na plošnej pomoci v čase rastu cien. SaS sa nepridala, bez nej nemajú v parlamente väčšinu.
  • Pomoc má byť násobne vyššia, než sa pôvodne hovorilo, nielen pre chudobnejších, ale pre všetky rodiny s deťmi. Namiesto 133 miliónov eur si vyžiada 1,3 miliardy eur do konca roka 2023.
  • V dvoch fázach by sa mali zvýšiť prídavky na deti a daňový bonus.
  • Opatrenia by sa mali financovať aj z vyššieho odvodu pre regulované podniky, napríklad v energetike a telekomunikáciách.

Všetky rodiny s deťmi, ktoré dnes dostávajú prídavok na dieťa a uplatňujú si naň aj daňový bonus, dostanú od štátu viac. Prídavky a bonus sa im zvýšia v dvoch fázach. Okrem toho si budú môcť uplatniť nárok na príspevok na služby deťom. Mesačne by si mali prilepšiť o 200 eur. Dohodli sa na tom traja členovia koalície – OĽaNO, Sme rodina a Za ľudí. Dnes na spoločnej tlačovej besede oznámili, ako si pomoc pre ľudí zasiahnutých vysokými cenami predstavujú.

Ide o jednorazové a aj systémové riešenia. Na finančnú pomoc je na tento rok vyhradených 260 miliónov eur, na budúci rok bude vláda na pomoc potrebovať vyše miliardy.

Zmeny v zákonoch by mal parlament schvaľovať v 

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Dane a odvody

Inflácia

Pomoc ekonomike

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie