Denník N

Ukrajinci skupujú na Slovensku terénne autá a posielajú ich do vojnových zón 

Utečenci z Ukrajiny prechádzajú cez hraničný priechod vo Vyšnom Nemeckom 25. februára 2022. Foto - TASR
Utečenci z Ukrajiny prechádzajú cez hraničný priechod vo Vyšnom Nemeckom 25. februára 2022. Foto – TASR
  • Ukrajina zmenila zákon, autá môžu dovážať bez cla.
  • Už sú dni, keď viac ľudí aj vozidiel ide zo Slovenska na Ukrajinu než naopak.
  • O pomoc so zháňaním áut požiadal poradcu nášho premiéra primátor Užhorodu aj gubernátor Zakarpatskej oblasti. 

Po presunutí ruských vojsk na východ Ukrajiny sa stále viac utečencov rozhoduje pre návrat domov. Poľsko nedávno zverejnilo informáciu, že prvýkrát od začiatku vojny zaznamenali, že viac ľudí za jeden deň prešlo hranice z Poľska na Ukrajinu než opačne.

Podobný jav sme zaznamenali minulý týždeň aj na Slovensku. V piatok 15. apríla k nám podľa údajov ministerstva vnútra prišlo z Ukrajiny 3 186 ľudí, zatiaľ čo na Ukrajinu odišlo 3 484. A na druhý deň v sobotu bol rozdiel ešte výraznejší – 2 600, respektíve 3 384. Neskôr sa trend otočil, no stále platí, že čísla o pohybe ľudí cez hranicu sú už minimálne vyrovnané.

Prvý mesiac po začiatku ruskej agresie prechádzalo hranice zo Slovenska na Ukrajinu zhruba 1 200 až 1 500 ľudí (opačným smerom to býval aj desaťnásobok). Postupne sa tieto počty zdvojnásobili.

V tých číslach však nie sú len Ukrajinci, ktorí ušli pred vojnou alebo sa vracajú domov. Od začiatku vojny do stredy 20. apríla zo Slovenska prešlo hranicu na Ukrajinu viac než 98-tisíc ľudí. Medzi nimi bolo takmer 84-tisíc Ukrajincov. Z iných krajín to boli hlavne Slováci (4 a pol tisíc), Maďari (3 a pol tisíc) a Česi (2 200). Primárne mohlo ísť o dobrovoľníkov, ktorí chodili Ukrajincom pomáhať alebo im vozili humanitárnu pomoc.

Rovnaký úkaz ako pri ľuďoch sme prvýkrát od začiatku vojny zaevidovali aj v súvislosti s osobnými autami – viac ich zo Slovenska odišlo, než z Ukrajiny prišlo. A mnohé na prevozných značkách. Spôsobila to zmena zákona u našich východných susedov. Približne pred dvoma týždňami zrušili

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Automobilový priemysel

Vojna na Ukrajine

Ekonomika, Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie