Denník N

Slnečná elektráreň na rodinnom dome krok za krokom. Koľko prispeje štát? Dá sa elektrina predať? Koľko ušetrím?

Ilustračné foto - JumpStory
Ilustračné foto – JumpStory

Záujem o inštalovanie vlastnej slnečnej elektrárne stúpa. Potvrdzujú to firmy, ktoré ich montujú, veľkí dodávatelia elektriny aj vysoký záujem o dotácie na panely.

Aj pri dnešných cenách sa môže investícia do vlastnej fotovoltickej elektrárne vrátiť už za šesť rokov. Zložitosť pripájania a povoľovania zjednodušujú dodávateľské firmy, ktoré lákajú zákazníkov tým, že sa o všetko postarajú.

Záujem v poslednej dobe zvyšujú dve veci. Prvou je riziko, že keď sa v roku 2025 skončí zastropovanie cien elektriny, ceny vyletia nahor. Druhým dôvodom je vojna na Ukrajine a hrozba drahého plynu.

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) varoval, že pri momentálnom vývoji by v januári budúceho roka mohli účty za plyn domácnostiam stúpnuť na dvojnásobok. Ľuďom sa tak stále viac pozdáva vykurovanie a ohrievanie vody elektrinou, čo sa v minulosti veľmi neoplatilo.

V tomto texte zhrnieme odpovede na všetky základné otázky, ktoré si kladie majiteľ rodinného domu bez akýchkoľvek znalostí o fotovoltike. Reč bude o výrobe elektriny, nie o výrobe tepla a ohrievaní vody s pomocou solárnych kolektorov.

Skôr než sa dostaneme k praktickým otázkam, začneme jednou kontrolnou:

Oplatí sa mi to?

Odpoveď je áno, ak si môžete dovoliť vstupnú investíciu päť- a viac tisíc eur a súčasne spĺňate ešte aspoň dve, ideálne viacero z týchto kritérií:

  • Bývate v rodinnom dome na západnom alebo východnom Slovensku. Okolo nie sú budovy, ktoré zatieňujú strechu.
  • Strechu domu máte orientovanú na juhozápad, juh alebo západ a východ súčasne.
  • Fotovoltiku si chcete namontovať, aby ste na elektrine usporili, nie na nej zarábali. V dome bývate, nielen občasne prespávate.
  • Máte dom s malou strechou, ale tiež malú spotrebu – mesačne platíte za elektrinu okolo 50 eur.
  • Máte veľký dom s veľkou strechou a môžete si dovoliť vstupnú investíciu aj okolo deväťtisíc eur a viac.
  • Vlastníte elektromobil alebo rozmýšľate nad jeho kúpou.

Čo je dobré vedieť pri čítaní tohto textu

Tri jednoduché veci, pričom každá sa dá zistiť veľmi jednoducho a rýchlo. Sú to – názov dodávateľa elektriny, ročná alebo priemerná mesačná spotreba elektriny (v kilowatthodinách alebo megawatthodinách, prepočet si vysvetlíme nižšie) a orientácia strechy na svetovú stranu (na to poslúži aj aplikácia v smartfóne). Počítame tiež s tým, že čitateľ pozná adresu rodinného domu.

1. Čo s elektrinou vyrobenou navyše, viem na nej zarobiť?

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Klimatická kríza

Reality

Životné prostredie

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie