Denník N

Rusi vraj na Ukrajine vraždia v mene Ježiša Krista. A to aj počas najväčších kresťanských sviatkov 

Pohreb v ukrajinskej Buči. Foto - Deník N/Gabriel Kuchta
Pohreb v ukrajinskej Buči. Foto – Deník N/Gabriel Kuchta

Práve dnes vrcholia pre pravoslávnych veriacich najväčšie kresťanské sviatky roka, počas ktorých však Putin nedoprial Ukrajincom prerušenie útokov a bojov. Najšialenejšie na tom je, že on a jeho ideológovia dokonca tvrdia, že ich „špeciálna vojenská operácia“ (teda v skutočnosti nielen plnohodnotná vojna, ale aj vraždenie nevinných a bezbranných civilistov ruskými vojakmi) sa deje v mene Krista a v záujme Krista. Viem, znie to neuveriteľne, ale je to tak. Prídeme k tomu neskôr.

Nie som veriaci, ale keďže ma zaujímajú veci verejné a čím ďalej, tým viac aj história, bol som a som zvedavý, ako sa nielen k tejto vojne, ale aj k násiliu a obrane proti nemu stavia kresťanská cirkev. Čitatelia vedia, že rôzne, od chvályhodného odsúdenia zo strany pápeža Františka až po hanebnú obhajobu a adoráciu vraždenia zo strany patriarchu Kirila.

Akosi som si však nevedel v hlave zrovnať vzťah medzi starozákonným „oko za oko, zub za zub“ a novozákonným „kto do Teba kameňom, Ty do neho chlebom“. Pri internetovom skúmaní som narazil na text Erika Dujavu, ktorý sa pred pár rokmi na kresťanskom portáli postoj.sk pokúsil tento vzťah vysvetliť. Podľa neho je pre kresťanov záväzný druhý

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ako to číta Ivan Mikloš

Bývalý minister financií Ivan Mikloš pre Denník E pravidelne komentuje svetovú ekonomickú debatu a jej dopady na Slovensko.

Vojna na Ukrajine

Ekonomika, Komentáre, Svet

Teraz najčítanejšie