Denník N

Koláčiky Minit od Ambrovicsovcov sa vrátili do formy. Zmazali rany z požiaru a covidu a sú znova v miliónovom zisku

Pekárska rodina Ambrovicsovcov - zľava syn Ladislav, otec František a synovec Zoltán - Foto Minit
Pekárska rodina Ambrovicsovcov – zľava syn Ladislav, otec František a synovec Zoltán – Foto Minit

Najznámejšou pekárňou v krajine sa stali vďaka celoslovenskej sieti malých predajní pečiva, ktoré kedysi niesli názov Fornetti a neskôr sa premenovali na Minit. V posledných rokoch firmu zasiahol požiar a nástup koronakrízy. Teraz je už naspäť v lepšej forme a neobáva sa ani nebývalého zdražovania surovín a energií.

Dunajskostredská pekáreň Minit patrí tamojšej rodine Ambrovicsovcov. Svoje predpečené mrazené koláčiky a rôzne iné pečivo dodáva nielen do supermarketov, ale aj do vyše 400 malých pekárničiek po celom Slovensku i Česku.

Za posledné roky dostala hneď viacero ťažkých úderov. Najskôr ju v roku 2018 uvrhol do trojmiliónovej straty požiar, ktorý ju načas obral o štyri pätiny výrobných kapacít. V roku 2019 sa po obnovení fabriky nakrátko vrátila do lepších čísel, no predvlani ju zasa zasiahla koronakríza. Tržby jej klesli z 25 na 21 miliónov eur a jej profit sa dostal iba na 370-tisíc eur. Podobne málo ako predvlani zarobil Minit naposledy v roku 2011. No vlaňajší druhý covidový rok dunajskostredskému podniku už neublížil. Naopak, dostal sa na oveľa lepšie výsledky.

Tržby mu medziročne stúpli o bezmála

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Firmy

Ekonomika

Teraz najčítanejšie