Denník N

Dodávateľ elektriny A.En. zrejme skončí, dlhuje za elektrinu z Gabčíkova, škody narobí ŽSR a ďalším

Ilustračné foto - JumpStory
Ilustračné foto – JumpStory
  • Predajca energií A.En. zrejme skončí s dodávaním elektriny, jeho zákazníkov preberú na tri mesiace firmy ZSE, VSE a SSE.
  • Ceny pre toto dočasné obdobie sa vypočítajú podľa aktuálnych cien na burze. Pre niektorých zákazníkov to môže znamenať výrazné zdraženie. 
  • A.En. sa už pred mesiacom sťažoval, že s ním výrobcovia elektriny nechcú obchodovať.
  • V skupine A.En. sú aj teplárne a značka Probugas. 

Aktualizované 27. apríla o reakciu ÚRSO.

Odberateľov elektriny od martinského dodávateľa – spoločnosti A.En. čaká začiatkom mája s najväčšou pravdepodobnosťou preradenie k takzvaným dodávateľom poslednej inštancie. Čiže k firmám ZSE, VSE a SSE. Zmluvy s A.En. zaniknú. Tri dobre informované zdroje z energetiky Denníku E potvrdili, že firma nie je schopná dodávať elektrinu. Úrad pre reguláciu sieťových odvetví sa to vraj chystá oznámiť začiatkom mája.

Znamenalo by to, že A.En. ako dodávateľ elektriny sa v podstate stiahne z trhu a otáznik visí aj nad zvyškom slovenských aktivít skupiny.

A.En. už prednedávnom ukončil činnosť ako dodávateľ plynu. V skupine A.En. ostávajú ešte výroba tepla v Turčianskych Tepliciach a Nitre a obchod s biomasou a skvapalnenými plynmi. Angažovala sa aj vo vývoji batériových systémov pre elektrobusy a malé úžitkové automobily.

Medzi energetikmi sa špekuluje o tom, že skupina sa zo Slovenska stiahne úplne. Nahrávajú tomu dva fakty.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Firmy

Priemysel

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie