Denník N

Prídavky sa zvýšia aj rodičom, ktorí dobre zarábajú, čo je problém. Najviac pomoc potrebujú chudobné rodiny, hovorí ekonóm Páleník

Foto – TASR
Foto – TASR

Z okolitých štátov výraznejšie zasahuje štát proti vysokým cenám v Maďarsku. Viliam Páleník, vedecký pracovník Ekonomického ústavu Slovenskej akadémie vied, si však nemyslí, že je to správne. Treba sa podľa neho pozrieť na to, v akom stave sú naše verejné financie a čo si môžeme reálne dovoliť.

Páleník tvrdí, že starobní penzisti u nás celoplošne nepatria k najchudobnejším. Pomoc ľuďom v čase vysokej inflácie je podľa neho výsledkom pragmatického kompromisu. Chystaný balík sociálnych opatrení je adresný a aj celoplošný, povedal v rozhovore.

V rozhovore hovorí:

  • že časť zmien nadväzuje na návrh daňovej revolúcie, ktorý vlani v novembri predložil minister financií Igor Matovič,
  • že navrhnutá pomoc pre penzistov je dostatočná,
  • o tom, že najjednoduchšie, najtransparentnejšie a trvalé riešenie by bolo zvýšenie životného minima,
  • kde hľadať zdroje na financovanie opatrení: ušetriť sa dá podľa neho na správe štátu, použiť možno daňové nadpríjmy a v určitých prípadoch je možné aj zvýšiť dane.

Tri vládne strany sa dohodli na pomoci ľuďom v čase rastu cien. Ako vlastne môžeme bojovať s vysokou infláciou?

Inflácia začala postpandemickým oživením ešte pred vojnou na Ukrajine. Dnes je už vyššia ako 10 %. Na pôvodnú úroveň sa dostane až vtedy, keď vojna skončí, môže to pritom trvať aj niekoľko rokov.

Sú dve možnosti, ako s ňou bojovať. Môžeme ju celoplošne znižovať alebo prijímať opatrenia, ktoré majú pomôcť najzraniteľnejším ľuďom. Myslím si, že inflácia je v trhovej ekonomike prirodzený jav, s ktorým nemá zmysel plošne bojovať.

Je preto namieste, aby vláda robila opatrenia na zmiernenie jej dôsledkov.

Aj keby sme s ňou chceli zápasiť, máme účinné protiinflačné nástroje?

S

Blahoželáme, máte dobrých priateľov!

Tento článok je normálne zamknutý, ale vy si ho môžete prečítať zadarmo vďaka tomu, že váš priateľ Michal Páleník je predplatiteľom Denníka N a článok vám venoval. Stačí zadať váš e-mail, nebojte sa, nikdy ho nepredáme inej firme.

Alebo môžete .

Dnes na dennike.sk

Inflácia

Pomoc ekonomike

Ekonomika

Teraz najčítanejšie