Denník N

Poliaci sa plynom z tankerov zbavujú závislosti od Ruska, o pár rokov má ísť aj k nám

Takto to vyzerá vo Veľkých Kapušanoch, kde preberáme plyn z Ruska. Foto - Tasr
Takto to vyzerá vo Veľkých Kapušanoch, kde preberáme plyn z Ruska. Foto – Tasr

Plyn na Slovensko tečie spravidla z východu na západ, ale zvykne aj opačne. Postupne pribúdajú ďalšie kúsky do skladačky, ktoré umožnia plynu tiecť aj zo severu na juh či naopak.

V polovici decembra budú môcť Poliaci oslavovať, že sú o niečo menej závislí od dodávok plynu z Ruska. Pripláva k nim totiž tanker s dodávkou skvapalneného plynu (LNG), píše portál e15.cz.

Znamená to, že Poliaci začnú nabiehať veľký terminál, v ktorom sa bude skvapalnený plyn pravidelne meniť na klasický plyn. Na budúci rok už bude vyhrievať poľské domácnosti.

Poľský splyňovací terminál v prístave Svinoustie je obria investícia pre Poľsko. Zároveň je len časťou veľkej plynárenskej skladačky, ktorá zmenší aj závislosť Slovenska od ruského plynu.

Postupne sa totiž majú poprepájať plynovodné sústavy od Poľska cez Slovensko až po Chorvátsko, kde bude tiež splyňovací terminál, a tak bude môcť plyn prúdiť cez Slovensko aj zo severu na juh a opačne.

Pre ilustráciu, kapacita poľského splyňovacieho terminálu je asi 5 miliárd kubických metrov, to je približne ročná spotreba plynu na Slovensku. Jej uspokojenie prichádza spravidla z východu, no keď treba, berieme si plyn aj opačne, zo západu.

Predstavy o tom, ako bude plyn cez Slovensko tiecť zhora nadol, majú napriek poľskému pokroku stále ďaleko od reality. Chýbajú plynovodné potrubia, ktoré by dostatočne prepájali slovenskú a poľskú plynovodnú sústavu.

Dokopy ide o vyše 160 kilometrov potrubí, z toho väčšina na našom území, 58 kilometrov by malo byť na poľskej strane.

Zdroj: Energetický inštitút
Zdroj: Energetický inštitút

Výstavba potrubí na našom území má stáť asi 100 miliónov eur s tým, že stavba sa bude týkať 75 obcí.

Stavať sa začne v roku 2018 a plynovod má fungovať od roku 2020. Tak to aspoň predpokladá dokument, ktorý sprevádza celý projekt pri posudzovaní jeho vplyvov na životné prostredie.

V smere na juh už existuje prepojenie slovenskej a maďarskej plynovodnej siete. Aj keď premiér Robert Fico ho slávnostne odovzdával do užívania v marci minulého roku, reálne začal komerčne prepravovať plyn tento rok v júli.

Plynovod umožňuje dodať do Maďarska ročne 4,5 miliardy metrov kubických plynu a 1,8 miliardy kubíkov spätne z Maďarska na Slovensko. Meria 113 kilometrov, väčšina, takmer 100 kilometrov, je na maďarskom území až po obec Vecsés na predmestí Budapešti.

Problémom LNG je však jeho dosť vysoká cena. Po tom, čo takýto splyňovací terminál postavili napríklad v Slovinsku, nútili domáce firmy odoberať drahší nórsky plyn splyňovaný v Slovinsku. Vedú sa preto spory.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Svet

Teraz najčítanejšie