Denník N

Ukrajinské IT firmy fungujú na 85 %. Na ruský útok sme sa pripravovali, hovorí manažér jednej z nich

Foto - archív Andrija Javorského
Foto – archív Andrija Javorského

Ukrajinský IT sektor aj počas vojny funguje na 85 percent. Po začatí ruskej invázie sa informatici z východnej časti krajiny začali presúvať na západ.

„Vďaka koronavírusovej pandémii sme si zvykli pracovať z domu. Rozdiel medzi kovidom a inváziou pre našich zamestnancov je v tom, že nepracujú z domu, ale z prenajatého apartmánu,“ povedal viceprezident softvérovej firmy GlobalLogic Andrij Javorskyj.

Od roku 2014 pripravovali krízový plán pre prípad ruského útoku. S takýmto rozmerom vojny však nerátali. „Vybavili sme kancelárie digitálnym generátorom na elektrinu, vytvorili sme evakuačné plány a testovali sme, ako vieme transportovať ľudí aj mimo krajinu,“ hovorí šéf firmy, ktorá zamestnáva takmer 24-tisíc ľudí, z toho 7,5 tisíca Ukrajincov.

Od začiatku vojny sa mnohí ukrajinskí informatici zapojili do dobrovoľníctva. Do armády však bežne nevstupujú. „Nie je možné ísť do armády a pracovať. Vojaci musia ísť do armádnych kempov. To nie je pri programovaní možné,” doplnil Javorskyj.

Bezpečnosť v IT priemysle nie je podľa Javorského ohrozená viac ako v iných krajinách či iných časoch. „Zamestnanci vedia používať VPN a otvárať podozrivé emaily. Kybernetické útoky nie sú častejšie iba v tejto vojne, dejú sa rovnako všade na svete,“ povedal.

Technologické firmy, ktoré sú zamerané na export, prinášajú Ukrajine zisky. „Naším biznisom podporujeme ekonomiku štátu a podporou ekonomiky štátu pomáhame vyhrať Ukrajine vojnu,“ hovorí Javorskyj.

V ukrajinskom IT sektore sa mzdy najčastejšie pohybujú medzi dvetisíc a tritisíc dolármi, čo je približne päťnásobok priemeru všetkých odvetví.

V článku sa tiež dočítate:

  • prečo firma, ktorá sídli v Silicon Valley, zamestnáva ľudí z východnej Európy;
  • kto odišiel a kto zostal pracovať v mestách ako Kyjiv či Charkiv;
  • aká je úroveň stresu pri práci;
  • či majú informatici problém s pripojením k sieti;
  • ako pomohol Starlink;
  • ako bol ukrajinský IT priemysel pripravený na vojnu;
  • ako vyzerá budúcnosť tohto odvetvia po vojne.

V marci ukrajinský IT priemysel fungoval na približne osemdesiat percent kapacity v porovnaní s predvojnovou úrovňou. Ako tento trend pokračuje

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Firmy

Startupy

Technológie

Ekonomika

Teraz najčítanejšie