Denník N

VÚB znovu zdražie hypotéky. Dlhé fixácie sa blížia k trom percentám rýchlejšie, ako sa čakalo

Foto - JumpStory
Foto – JumpStory
  • VÚB banka v sobotu už tretíkrát tento rok zvýši úrokové sadzby na hypotéky, tentoraz najviac. Desaťročná fixácia ide hore až o 0,6 percentuálneho bodu.
  • Na marcových priemerných cenách hypoték ešte zdraženie nebolo vidieť, hoci banky s ním začali už vo februári. Nie je to prekvapivé, ešte dobiehali staré dohody. 
  • Marcové štatistiky Národnej banky Slovenska potvrdili, že ľudia sa rekordne zaoberajú úvermi na bývanie. Mesačný objem nových úverov bol dvojnásobne väčší, ako býval bežne. 

Všeobecná úverová banka už tretíkrát za osem týždňov zvýši úrokové sadzby hypoték. Dvojka na slovenskou trhu bola síce prvou bankou, ktorá vo februári oznámila, že začne sadzbami hýbať, no aktuálna zmena ich len potiahne na úroveň, ktorú dnes majú ostatní veľkí hráči.

Desaťročné fixácie sa od soboty posunú až o 0,6 percentuálneho bodu a budú začínať od 2,79 percenta. Ostatné sadzby s výnimkou ročných idú hore o štyri desatiny bodu. Hypotéky tak VÚB nebude poskytovať lacnejšie ako so sadzbou 1,69 percenta pri žiadnej fixácii.

Dôvodom zdražovania je stúpajúca cena zdrojov, ktorými banky hypotéky financujú. Cena peňazí na finančných trhoch reaguje

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Banky a poisťovne

Investovanie a úvery

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie