Denník N

Eustream už zlaté vajcia doznášal a zrejme už nikdy znášať nebude, hovorí Křetínskeho manažér František Čupr

František Čupr. Foto - EP Infrastructure
František Čupr. Foto – EP Infrastructure

Ak by došlo k zastaveniu ruského plynu do celej Európskej únie, každý si začne chrániť vlastné zdroje a zásobníky, myslí si František Čupr, riaditeľ distribúcie plynu a elektriny v spoločnosti EP Infrastructure (EPIF). Tá spolovice vlastní a manažérsky ovláda slovenského plynového prepravcu Eustream.

Matkou EPIF je Energetický a průmyslový holding (EPH) českého miliardára Daniela Křetínskeho a slovenského milionára Patrika Tkáča. Podiel v Eustreame, donedávna jednej z najziskovejších firiem na Slovensku, holdingu posledné roky zarábal stovky miliónov eur ročne. To vylepšovalo aj investičný profil holdingu. Vďaka tomu si mohol dovoliť nakupovať ďalšie energetické firmy v strednej Európe až po Nemecko.

EPH na Slovensku ovláda aj Stredoslovenskú energetiku a Stredoslovenskú distribučnú. Menšinový podiel má v najväčšom tuzemskom výrobcovi elektriny Slovenských elektrárňach.

Křetínský s Tkáčom začali investovať aj mimo energetiky a vybudovali priemyselno-obchodné impérium s významnými podielmi napríklad v obchodnej sieti Metro, v Britskej kráľovskej pošte a Holandskej pošte.

Samotný Křetínský sa v médiách neobjavuje často. Namiesto neho sa s novinármi rozprávajú riaditelia jeho firiem.

Čupr je jedným z top manažérov EP Infrastructure. Okrem Eustreamu pod ňu patrí aj prevádzkovateľ domácej plynárenskej siete SPP – distribúcia, operátor slovenských plynových zásobníkov Nafta a dodávateľ a distribútor elektriny Stredoslovenská energetika.

V rozhovore hovorí aj o tom:

  • v čom by sa líšilo zastavenie ruského plynu u nás od Poľska,
  • prečo je problém dostať plyn zo západnej Európy na Slovensko,
  • ako by vláda mala zvýšiť dane namiesto zvýšenia špeciálneho odvodu pre regulované firmy,
  • aká je budúcnosť Eustreamu – „sliepky, ktorá znášala zlaté vajcia“,
  • ako hodnotí tohtoročnú sezónu futbalového klubu Sparta Praha, ktorý ovládajú manažéri EPH.

Ako by podľa vás vyzerala situácia na Slovensku, ak by došlo k zastaveniu ruského plynu ako v Poľsku a v Bulharsku?

Ak by k tomu došlo u nás, chvíľu by sa nič nedialo. Krátkodobo sme schopní vykryť výpadok zo skladovacích kapacít. SPP – distribúcia má napríklad povinnosť držať bezpečnostné rezervy pre domácnosti a chránených odberateľov na tridsať dní. Na to slúži zásobník v Českej republike v Dolných Bojanoviciach. Túto povinnosť máme vždy len do 30. marca, no plyn je tam aj teraz. V spoločnosti Nafta je uskladnený aj ďalší plyn. No okrem domácich obchodníkov tam uskladňujú plyn tiež zahraniční dodávatelia pre svoje potreby a nerátajú s ním automaticky, že bude predaný na Slovensku.

Pri dlhšom nedostatku ruského plynu, napríklad niekoľkotýždňovom, by to znamenalo postupné zastavovanie dodávok plynu slovenským odberateľom.

Poľsko malo v čase vypnutia ruského plynu zásobníky plné síce na 75 percent a my na 20. No keď to prepočítame podľa terawatthodín, čiže množstva energie, ktorú je možné z plynu vyrobiť, vychádza to, že na počet obyvateľov máme zásoby dvojnásobne väčšie.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Plynová kríza

Vojna na Ukrajine

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie