Denník N

Hlavný ekonóm NBS: Najviac vrások na čele nám v poslednom čase robia ceny potravín, zrejme ešte zdražejú

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Hlavný ekonóm Národnej banky Slovenska Michal Horváth predpokladá, že inflácia v tomto roku môže byť ešte vyššia ako koncom marca odhadovaných 8 %, keďže potraviny budú zrejme ešte drahšie. Vraví, že aj pri dnešných predpokladoch by inflácia na Slovensku mala vrcholiť začiatkom roku 2023.

Kľúčový je vývoj na trhoch s energiami, agrokomoditami a to, kedy sa začne normalizovať situácia s dodávkami rôznych súčiastok vo svete. „Ani okamžité razantné zásahy v menovej politike by s týmto vývojom v nasledujúcom roku veľa nenarobili,“ vraví Horváth.

Zástupcovia z automobilového priemyslu im signalizovali, že ruská invázia na Ukrajine môže spôsobiť problém s dodávkami kabeláže. Vnímali to v istom zmysle ešte ako vážnejší problém ako čipy.

Horváth v rozhovore ešte vraví:

  • či ho prekvapilo tempo, akým banky zvyšujú úročenie hypoték,
  • čo by znamenalo zastavenie dodávok ruského plynu na Slovensko pre našu ekonomiku,
  • čo vraví na vládnu pomoc v súvislosti s vysokou infláciou.

Ešte koncom marca Národná banka Slovenska pripúšťala aj scenár, že inflácia v budúcom roku môže stúpnuť až na 14 %. Zvýšila sa za mesiac pravdepodobnosť tohto pesimistického scenára?

Je to zložitá otázka. Vyzerá to tak, že aj v tomto roku budeme mať vyššiu infláciu, ako sme mali v predikcii, a zrejme prevýši 8 %. Najviac vrások na čele nám v poslednom čase robia ceny potravín. Globálne ceny agrokomodít v posledných týždňoch dramaticky zrýchlili rast, čo sa dostane aj do spotrebiteľských cien potravín. Rýchly rast cien energií, ktorý už sledujeme niekoľko mesiacov, bude mať rozhodujúci vplyv na vývoj cien až budúci rok vzhľadom na náš regulačný rámec. Ale ceny potravín pravdepodobne porastú ešte viac už tento rok.

Takže na jeseň budú témou číslo jeden ceny potravín?

Áno. Už teraz sa

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Firmy

Inflácia

Rozhovory

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie