Denník N

Jednu z najcennejších slovenských firiem preberajú Američania. Prešovskú Spineu kupuje globálny líder ložiskového biznisu

Ložiská firmy Spinea. Foto - Spinea
Ložiská firmy Spinea. Foto – Spinea

Firma Spinea, zameraná na vývoj a výrobu ložísk pre robotiku a automatizáciu, už dlho zaujímala množstvo investorov. Patrí totiž medzi zopár slovenských firiem, ktoré patria vo svojej brandží k najsilnejším celosvetovým hráčom.

Nedávno si musela prejsť náročnými covidovými poklesmi. A v čase, keď ich už prekonáva, do nej vstupuje mimoriadne perspektívny americký investor, ktorý môže jej biznis ďalej vylepšiť.

Keď sa tunajších biznisových poradcov opýtate, komu spomedzi domácich podnikateľov by chceli radiť pri rozvoji či predaji firmy, skoro všetci okrem notoricky známeho vývojára antivírusových programov Esetu menujú aj prešovskú Spineu. Obe tieto firmy so slovenskými vlastníkmi sa totiž presadili na celosvetovej úrovni a patria medzi najcennejšie podniky v krajine.

Prešovská firma, ktorá figuruje medzi štyrmi najväčšími svetovými producentmi veľmi presných ložiskových reduktorov do priemyselných i medicínskych robotov, je však už predaná.

O jej akvizícii informuje na svojej stránke americká firma

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Firmy

Priemysel

Ekonomika

Teraz najčítanejšie