Denník N

Ivan Mikloš: V Rusku všetko stojí a padá na peniazoch z vývozu ropy a plynu

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Bývalý podpredseda vlády a minister financií Ivan Mikloš hovorí, že západné sankcie voči Rusku sú síce bezprecedentné, ale stále nedostatočné. Je to najmä preto, že Rusko má stále vyššie príjmy z vývozu ropy a plynu ako predpokladalo.

Ak by Rusko tieto príjmy stratilo, malo by na výber z dvoch možností: buď začať tlačiť peniaze a roztočiť infláciu so všetkými dôsledkami, alebo začať naozaj prepúšťať, znižovať platy a devalvovať menu. „V oboch prípadoch by došlo k výraznému prepadu kúpnej sily a životnej úrovne.“

Dôležité bude, aby Európska únia pri odstrihnutí sa od ruského plynu a ropy postupovala jednotne a solidárne. Každý, kto taký postup rozbíja, robí podľa Mikloša veľmi škodlivú a krátkozrakú politiku, pretože Putinovi ide poruke.

Krátko po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu časť odborníkov hovorila, že sa začína boj o čas, či je ruská ekonomika ničená sankciami rýchlejšie, ako Rusko dokáže zničiť Ukrajinu. Ako to podľa vás vyzerá?

Vďaka tomu, že sa Ukrajinci naozaj hrdinsky bránia a Západ im najmä vojensky pomáha, má Ukrajina reálnu šancu ustáť to a ubrániť sa, ak pomoc bude pokračovať. Ukazuje sa aj, že západné sankcie sú síce bezprecedentné, ale stále nedostatočné. Je to najmä preto, že Rusko má stále vyššie príjmy z vývozu ropy a plynu ako predpokladalo. Paradoxne aj preto, lebo vojna ich ceny zvýšila. Vplyv ostatných sankcií je síce výrazný, ale oneskorený. Aj guvernérka ruskej centrálnej banky Nabiullina naposledy hovorila, že negatívny vplyv sankcií pocítia niekedy v treťom a štvrtom štvrťroku.

Sú rôzne názory na to, ako veľmi už západné sankcie škodia Rusku. Podľa ruského nezávislého týždenníka The Bell by však Rusko aj pri miernom poklese produkcie ropy vedelo ešte zrejme aspoň dva roky zvyšovať dôchodky a platy štátnych zamestnancov a financovať armádne výdavky. Podľa toho to zatiaľ nevyzerá tak, že by západné sankcie výrazne škodili ruskej ekonomike. Sedí to podľa vás?

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Rozhovory

Vojna na Ukrajine

Ekonomika, Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie