Denník N

V Martine po vyše 30 rokoch končí fabrika na talianske motory Lombardini. Dôvodom je vojna a prísnejšie emisné normy

Motor Lombardini. Foto - Lombardini
Motor Lombardini. Foto – Lombardini

Martinský závod talianskeho výrobcu naftových motorov Lombardini je asi prvou domácou fabrikou zavretou v dôsledku vojny na Ukrajine. V závere apríla skončila aj preto, že po sankciách stratila dôležitého odberateľa z Bieloruska. Už dlhšie ju však ohrozovali aj prísnejšie emisné normy na exhaláty zo spaľovacích motorov.

Talianska firma Lombardini bola po novembri 1989 jedným z prvých zahraničných investorov, ktorý prišiel do mesta Martin. S licenčnou výrobou jej naftových motorov do stavebných a poľnohospodárskych strojov, ale aj lodí a automobilov sa začalo v bývalých martinských strojárňach už v roku 1990. Išlo o jednu z náhrad za ukončenú zbrojársku produkciu.

Štát vtedy do projektu investoval jeden a pol miliardy bývalých československých korún, v prepočte 50 miliónov eur. A táto výroba tam prežila aj po krachu martinských strojární. Vtedy ju pod seba prevzalo samotné Lombardini.

Koncom minulého týždňa však táto výroba po 32 rokoch skončila. S jej koncom prišlo o stabilnú prácu aj 80 zamestnancov tuzemskej dcéry Talianov.

Poslední zamestnanci fabriky z nej už iba vypratávajú technológie a nevyužité dielce, lebo Taliani ju chcú predať.

Denníku E to anonymne potvrdili viacerí bývalí pracovníci i obchodní partneri Lombardini Slovakia. Telefóny v kanceláriách fabriky už Denníku E nikto nezdvíhal a na prosbu o informácie nereagovali ani jej manažéri.

Pre mesto Martin je to o nepríjemnejšie, že

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Firmy

Priemysel

Vojna na Ukrajine

Ekonomika

Teraz najčítanejšie