Denník N

Sulík si už pripravuje pôdu, aby mohol eurá zameniť za ruble, Slovensko približuje k Maďarsku

Minister hospodárstva Richard Sulík (v strede) s premiérom Eduardom Hegerom po boku (vľavo). Spoločný postup EÚ prezentuje každý z nich inak. Foto - Úrad vlády SR
Minister hospodárstva Richard Sulík (v strede) s premiérom Eduardom Hegerom po boku (vľavo). Spoločný postup EÚ prezentuje každý z nich inak. Foto – Úrad vlády SR
  • Slovensku už o dva týždne uplynie lehota na zaplatenie ďalšej splátky za ruský plyn, ale vláda nehovorí jasne, či Slovensko zaplatí prevodom eur na ruble alebo nie.
  • Minister hospodárstva Richard Sulík svojimi výrokmi dáva najavo, že je platbám v rubľoch otvorený. Premiér Eduard Heger vysiela opačné signály, ale nie je z toho jasné, čo napokon urobia. 
  • V utorok večer by mala Európska komisia zverejniť aj návrh embarga na ruskú ropu.
  • Slovensko by sa podľa správ z Bruselu malo ocitnúť na jednej lodi s Maďarskom a dostať z ropného embarga výnimku.

Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) a premiér Eduard Heger (OĽaNO) jednoznačne neodpovedajú na otázku, či bude Slovensko platiť za zemný plyn tak, ako to chce Vladimir Putin, teda prevodom na ruble. Novinári sa ich na to pýtajú opakovane už dva týždne. Obidvaja sa odpovediam vyhýbajú a odvolávajú sa na jednotu EÚ.

Richard Sulík zároveň priznáva, že v solidaritu EÚ v prípade úplného zastavenia ruského plynu neverí. V pondelok po mimoriadnom zasadnutí ministrov zodpovedných za energetiku vyhlásil, že „jednotný postup áno, ale pokiaľ by nám to začalo masívne škodiť, sú aj dôležitejšie veci na tomto svete“.

Spresnil, že tým myslí „zabezpečenie dostatku plynu, ropy, jadrového paliva pre slovenské hospodárstvo a domácnosti“.

Povedal tiež, že Slovensko je proti okamžitému embargu na ruskú ropu. Trvá na výnimke, ktorá by sa mala týkať aj Maďarska. Pre maďarského premiéra Viktora Orbána už dlhšie sankcie na ruskú ropu a zemný plyn červenými čiarami.

Pri plyne sa začína hra o to, kto uhne prvý

V pondelok po rokovaní európskych ministrov navyše prilial olej do ohňa tým, že začal ukazovať prstom na druhých, konkrétne na

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Eduard Heger

Plynová kríza

Richard Sulík

Vojna na Ukrajine

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie