Denník N

Každý piaty obed zo školskej jedálne končí v koši. Keď upravili menu a zaviedli obedáre, odpadu bolo výrazne menej

Šéfkuchár Vojtech Végh s projektovou manažérkou. Foto - Archív Free Food
Šéfkuchár Vojtech Végh s projektovou manažérkou. Foto – Archív Free Food

V školskej jedálni skúsili znížiť množstvo vyhodeného jedla – lepšie opísali menu, krajšie servírovali a upravili receptúry tak, aby sa zmestili do noriem. Výsledkom je o tretinu menej potravinového odpadu.

Tento text vznikol v spolupráci s webom čierna labuť.

Kilogram jedla na hlavu či celkovo až pol tony za týždeň môže skončiť v koši v bežnej školskej jedálni. Žiaci si zaplatené jedlo často nevyzdvihnú alebo porciu nedojedia.

„Potravinový odpad môže za 8 percent svetovej produkcie skleníkových plynov,“ hovorí Zuzana Madajová z občianskeho združenia Free Food, ktoré na Slovensku pracuje na tom, aby toto číslo klesalo.

Vo Free Food sa rozhodli pozrieť na školské jedálne, kde sa počas školskej dochádzky stravuje veľká časť školákov.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Gastro a jedlo

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie