Denník N

Lopatka po návrate do nemocníc Penty nové rozpory neočakáva. Hovorí, že v nej prišlo k zmenám a s jej ľuďmi vie koexistovať

Ľuboš Lopatka. Foto N - Tomáš Benedikovič
Ľuboš Lopatka. Foto N – Tomáš Benedikovič

Bývalý šéf Sociálnej poisťovne z čias vlády Ivety Radičovej a uznávaný krízový manažér Ľuboš Lopatka pracoval donedávna aj pre terajšiu vládu. Dva roky viedol MH Manažment, ktorý spravuje štátny majetok po bývalom Fonde národného majetku.

Od mája je už ale šéfom novej nemocnice skupiny Penta v bratislavských Boroch. Do nemocničného biznisu skupiny sa opäť vracia po piatich rokoch. Odišiel aj pre rozpory s jeho vtedajším vedením.

Denníku E osvetľuje, prečo sa rozhodol pre túto zmenu i čo môžu Slováci očakávať od novej nemocnice, ktorá sa má otvárať na jar.

Vracia sa aj k tomu, či správcu štátneho majetku v zložitom období pandémie a zdražovania neopúšťa predčasne, keď pred dvoma rokmi sľuboval jeho komplexné skonsolidovanie.       


Prečo ste odišli z čela MH Manažmentu? Pri šestici jeho štátnych teplární ešte stále nie je isté, či ustoja tlak vysokých cien zemného plynu. Navyše až päť z nich za minulý rok vykázalo vysokú účtovnú stratu až 50 miliónov eur. A aj modernizácia sliačskych kúpeľov, ktoré sú takisto v majetku MH Manažmentu, sa ešte len rozbieha. V správe štátneho majetku už naozaj nevidíte žiadne väčšie výzvy?

Na úvod krátke spresnenie. V MH Manažmente som skončil k záveru apríla, no v MH Teplárenskom holdingu, do ktorého sme zintegrovali všetky štátne teplárne, som ukončil činnosť na poste jeho generálneho riaditeľa už v závere minulého roku. Moja misia tam bola naplnená, do vedenia teplárenského holdingu sa dostali kvalitní ľudia a významne sa zlepšilo aj hospodárenie teplární.

V skutočnosti šestica teplární vlani dosiahla kumulovanú kladnú EBITDU na úrovni 50 miliónov eur. Bola o 39 percent vyššia oproti roku 2020 a až o 150 percent vyššia oproti roku 2019. Ich vlaňajšia strata, o ktorej hovoríte a ktorá je v kumulovanej výške 46 miliónov eur, bola vykázaná

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Firmy

Rozhovory

Zdravotníctvo

Ekonomika

Teraz najčítanejšie