Denník N

V dĺžke stavebných konaní sme na tom horšie ako krajiny subsaharskej Afriky, obhajuje nové zákony poslankyňa OĽaNO Pleštinská

Foto – TASR
Foto – TASR

Dnešný štyridsaťpäťročný stavebný zákon nahradí od apríla 2024 zákon o výstavbe a zákon o územnom plánovaní. Už v júni tohto roka však vznikne nový centrálny úrad, ktorý bude stavebné konanie riadiť.

Preberie na seba právomoci obcí, ktoré už nebudú vydávať stavebné povolenia, iba záväzné stanoviská k nim. Zároveň budú môcť ovplyvňovať výstavbu cez územné plánovanie.

Vybavovanie povolenia na stavbu má urýchliť napríklad to, že sa zlúči územné a stavebné konanie.

Nové pravidlá vypracoval podpredseda vlády pre legislatívu Štefan Holý. Na ich presadenie potreboval podporu najsilnejšej koaličnej strany OĽaNO. Kľúčovou osobou OĽaNO pre túto oblasť je poslankyňa Zita Pleštinská, ktorá má dlhoročné skúsenosti s prácou na stavebnom úrade. Je starostkou obce Chmeľnica a bola aj europoslankyňou. Pleštinská bola v parlamente spravodajkyňou k obom Holého zákonom.

Hovorí, že ich potrebujeme ako soľ.

Kto na zmenách v stavebných zákonoch získa či stratí?

Stavebný zákon platí už viac ako 45 rokov. Všetci vieme, že systém nefunguje tak, ako by mal, a povoľovanie stavieb trvá neúmerne dlho. Svedčí o tom aj štatistika z rebríčka Doing Business z roku 2020, na základe ktorej sme v dĺžke stavebných konaní na tom horšie ako viaceré krajiny subsaharskej Afriky. Umiestnili sme na 146. mieste spomedzi 190 krajín sveta.

Novú legislatívu preto potrebujeme ako soľ. Predpisy, byrokracia, zdĺhavé konania a široké možnosti robenia obštrukcií robia problémy všetkým účastníkom stavebného konania. Myslím si, že z nových zákonov budú mať benefity podnikatelia, verejný sektor a aj obyvatelia.

Najviac sa asi tešia developeri. Budú môcť oveľa rýchlejšie realizovať svoje projekty.

Nielen developeri, zrýchlenie stavebného konania pocítia

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Developeri v Bratislave

Reality

Štefan Holý

Ekonomika

Teraz najčítanejšie