Denník N

Bicykle, kopačky, kolobežky, korčule. Tovar z Číny mešká a je ho menej, ale dražie pomalšie ako jedlo

Oblečenie zdražuje pomalšie ako niektoré typy potravín. Ilustračné foto - Tasr
Oblečenie zdražuje pomalšie ako niektoré typy potravín. Ilustračné foto – Tasr

Oblečenie či športové potreby, ktoré dnes vidí zákazník na pultoch, často vyrobili v Číne už pred mnohými mesiacmi. Toľko to trvá, kým sa tovar nadizajnuje, objedná, vyrobí a dopraví loďami. Aj preto zatiaľ ceny oblečenia nerastú tak dramaticky ako ceny potravín.

Druhý dôvod je, že pri vyššej inflácii nákup oblečenia radšej odkladáme.

Potvrdzuje to príklad topoľčianskej Ozety, ktorej náklady rástli o desatinu, no ceny zvýšila len o 5 percent. „S ohľadom na znižujúcu sa kúpyschopnosť zákazníkov pre rýchlo rastúcu infláciu nemôžeme naše rastúce náklady v plnej miere prenášať na zákazníka. Preto sme pristúpili len k miernemu zvýšeniu cien,“ hovorí spolumajiteľ Ozety Peter Ondro.

Ozeta svoje obleky vyrába na Slovensku, rast cien energií či ďalších vstupov tak cíti okamžite. No zdržanlivosť kupujúcich v ére extrémneho zdražovania jej ukrajuje z marže.

Jedna z teórií je, že luxusnejší tovar kupujú lepšie situovaní zákazníci, a tak by sa mohol dobre predávať aj s vyššími cenami. Ale tá druhá je, že drahšie a väčšie nákupy sa, naopak, odložia medzi prvými.

Dostupné dáta zároveň ukazujú, že odkladať nákupy potrebných vecí sa príliš neoplatí. Platí to aj pre cenovo dostupnejšie oblečenie. Oblečenie z Číny, ktoré dnes vystavujú v obchodoch, bolo totiž vyrobené

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Inflácia

Obchod

Ekonomika

Teraz najčítanejšie