Denník N

Výnimka z ropného embarga, o ktorej rokuje Sulík, prinesie slovenským motoristom menej ako akcionárom MOL-u a Slovnaftu

Minister hospodárstva SR Richard Sulík Foto - TASR/Pavol Zachar
Minister hospodárstva SR Richard Sulík Foto – TASR/Pavol Zachar

V aktuálnej búrlivej diskusii okolo embarga na dovoz ruskej ropy a ropných produktov, je podľa mňa niekoľko nedorozumení, ale aj vyslovene skreslených a zavádzajúcich tvrdení. Skúsim vysvetliť, ktoré a prečo.

Minister hospodárstva a predseda SaS Richard Sulík vraj vyrokoval výnimku pre Slovensko. Nie je to celkom tak.

Presnejšie povedané, Sulík rokuje o výnimke pre nákup ropy pre maďarskú rafinérsku skupinu MOL, do ktorej patrí aj bratislavský Slovnaft, avšak v ktorej slovenská vláda nevlastní vôbec žiadny podiel. Je to zásadný rozdiel oproti výnimke, ktorú žiada česká vláda. Pretože tá chce výnimku na základe problémov s kapacitou ropovodov, lenže tie vlastní a prevádzkuje cez spoločnosť Mero výlučne český štát (podobne ako na Slovensku vlastní vláda Transpetrol). V prípade maďarskej vlády je zase citeľný jej vplyv na samotný MOL a jej profit z podnikania MOL-u.

Toto je kľúčové, pretože táto „Sulíkova“ výnimka bude mať priamy dopad na hospodárske výsledky MOL/Slovnaft, pretože jej umožní nakupovať naďalej ruskú ropnú zmes ropovodom Družba s niekoľkonásobným diskontom oproti trhovým cenám a s veľkou pravdepodobnosťou dosahovať naďalej výrazný nárast rafinérskej marže, ako už ukázali výsledky za prvý kvartál. Lebo ceny, ktoré nám motoristom účtujú na čerpacích staniciach, sa naďalej odvíjajú od trhových cien burzy ropných produktov v Rotterdame.

Takže z ministrom vyrokovanej výnimky na rozdiel od akcionárov MOL-u

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Firmy

Richard Sulík

Vojna na Ukrajine

Ekonomika, Komentáre

Teraz najčítanejšie