Denník N

Čo s ruským jadrom? Fíni sa Rosatomu vzďaľujú, Maďari nie

Ilustračné foto - TASR
Ilustračné foto – TASR

Stredná a východná Európa sa snaží zbaviť svojej závislosti aj od ruských jadrových firiem. Neplatí to však pre Maďarsko. Premiér Viktor Orbán aj po vypuknutí vojny na Ukrajine viackrát zopakoval, že nezastaví spoluprácu s ruskou štátnou firmou Rosatom, ktorá má čoskoro rozbehnúť výstavbu  jadrovej elektrárne Paks II za 12 miliárd eur. Jeho minister zahraničných vecí Péter Szijjártó to potvrdil aj tento štvrtok.

Fínsko, ktoré bolo v takmer identickej situácii, zmluvu s Rusmi ukončilo začiatkom tohto týždňa. Na projekte s názvom Hanhikivi 1 mal Rosatom 34-percentný podiel, v pondelok ho však vyšachovali jeho partneri v konzorciu –  fínske štátne energetické a priemyselné spoločnosti.

Fíni sa Rusov zbavili

Fínska vláda začala prehodnocovať bezpečnostné riziká kontraktu za 7,5 miliardy eur už dva dni po útoku na Ukrajinu. Definitívne ho zrušila v pondelok. „Vojna na Ukrajine zvýšila riziká pre projekt,“ uviedlo konzorcium Fennovoima, ktoré projekt pripravovalo.

Podľa experta na jadrovú energetiku Andreja Hanzela však prípravné práce zatiaľ pokračujú. „Stavba však potrebuje stavebnú licenciu, bez ktorej sa výstavba nemôže začať,“ vysvetľuje Hanzel. Nie je isté, čo bude s projektom ďalej. Generálny riaditeľ spoločnosti konzorcia Joachim Specht uviedol, že spoločnosť sa „zameria na zachovanie lokality“ bez ďalších podrobností. Denník N podnik oslovil, no ten na otázky zatiaľ neodpovedal.

Maďari využívajú výnimky

V Maďarsku to vidia inak. Rosatom pokračuje v príprave 12-miliardového nukleárneho

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Mochovce

Vojna na Ukrajine

Ekonomika

Teraz najčítanejšie