Potravinári pre vojnové výpadky surovín môžu meniť receptúry. Musia to však napísať na obaly a informovať úrady

Štát reaguje na vojnou vyvolané nedostatky niektorých potravinárskych surovín tým, že potravinárskym fabrikám dovoľuje meniť ich recepty. Chýbajú už niektoré druhy korenín, špeciálne druhy múk na bezlepkové i trvanlivé pečivo, ako aj slnečnicový a palmový olej.
Slovenských potravinárov vojna na Ukrajine nezasiahla iba cez nebývalé zvýšenie cien energií a základných agrokomodít. Niektoré suroviny a ingrediencie si po ruskej invázii nemôžu nakúpiť vôbec.
Ministerstvo pôdohospodárstva preto koncom apríla vydalo nové usmernenie, ktoré potravinárom dovoľuje v receptoch nahradiť chýbajúce zložky inými alternatívnymi surovinami. Môžu to však robiť len vtedy, ak o tom spotrebiteľov informujú na obaloch a súčasne to nahlásia aj regionálnym pracoviskám Štátnej veterinárnej a potravinovej správy, ktorá dohliada na zdravotnú bezpečnosť potravín.
Výnimka z úradne schválených receptov trvá